• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koljeviću nagrada za književnu kritiku i esejistiku

Akademiku Svetozaru Koljeviću je u biblioteci "Djordje Jovanović" uručena istoimena nagrada za knjigu "Vavilonski izazovi".

 Koljeviću nagrada za književnu kritiku i esejistiku Izvor: MONDO

Žiri, koji čine predsjednik Ljubiša Jeremić i članovi Radivoje Mikić i Gojko Tešić, odlučio je da nagrada za književnu kritiku i esejistiku pripadne Koljeviću za "izuzetno poznavanje opšte književnosti i rasvjetljavanje značajne teme sučeljavanja različitih kultura u djelima svjetske i srpske književnosti".

Jeremić je istakao da autor "okretno i nenametljivo govori o problemima savremene književnosti, ukazujući na postojanje stereotipa prema drugom i drugačijem, čak i u djelima značajnih pisaca kao što su Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Aleksandar Tišma, Slobodan Selenić".

"Koljević u 'Vavilonskim izazovima' ukazuje na osudjenost jezika i kultura na nerazumijevanje i skreće pažnju na sukob civilizacija u savremenom svijetu", rekao je Jeremić.

Koljević je u svojoj besjedi istakao da "tradicija podrugljivog prikazivanja ljudi, čiji govor, ponašanje i jezik ne razumijemo, predstavlja neiscrpnu riznicu predrasuda ne samo u popularnim vicevima, nego i u djelima velikih evropskih pisaca".

"Čežnje pojedinaca da premoste 'vavilonske' bezdane koji ih dijele, nije samo književno, nego i sudbinsko pitanje u savremenom svijetu, pa otud i tolika šarolikost obrade ove teme u novijoj književnosti", naglasio je Koljević.

Nagrada "Djordje Jovanović" sastoji se od novčanog dijela i plakete, rad Aleksandra Rodriga. (Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop