• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronadjen portret Lukrecije Bordžije

U jednoj australijskoj galeriji pronadjen je portret Lukrecije Bordžije koji je jedini zvaničan portret italijanske renesansne plemkinje...

 Pronadjen portret Lukrecije Bordžije Izvor: MONDO

Slika je pronadjena nakon višegodišnjeg istraživanja konzervatora Nacionalne galerije Viktorije u Melburnu Karla Vilisa, koji je pronašao "Portret mladosti" i ustanovio da datira iz perioda oko 1520. godine, prenose svjetske agencije.

Vilis je zaključio da je autor slike, koju je galerija kupila 1965. renesansni umjetnik Doso Dosi, kao i da je riječ o portretu Lukrecije Bordžije. Do sada se vjerovalo da je na slici
prikazan mladić, pošto osoba koja je bila Dosijev model u ruci drži bodež.

"Ono što je ranije bilo portret nepoznatog modela čiji je autor neidentifikovani umjetnik, sada je jedan od najznačajnijih portreta renesanse", rekao je direktor galerije Džerard Von.

Tehničkom analizom ustanovljeno je da stil i ovalan oblik portreta odgovaraju stvaralaštvu Dosa Dosija, koji je radio za vladajuću porodicu u Ferari, čija je Lukrecija Bordžija bila vojvotkinja od 1502. do 1519. godine.

Lukrecija Bordžija, vanbračna ćerka španskog kardinala Rodriga Bordžije koji je kasnije vladao kao papa Aleksandar Šesti, jedna je od najčuvenijih žena u italijanskoj istoriji.

Ime Lukrecije Bordžije, rodjene 1480, vezuje se za skandale, ubistva i korupciju koji su pripisivani njenom ocu i bratu. Umrla je 1519. godine.

Lukrecija Bordžija poslužila je kao inspiracija za pozorišni komad Viktora Igoa iz 1833. i Donicetijevu operu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop