• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najskuplja knjiga na svijetu stagla u Njujork

Knjiga koja se smatra najljepšom i najskupljom novom knjigom na svijetu, stigao je nedavno iz Italije u gradsku biblioteku u Njujorku.

 Najskuplja knjiga na svijetu stagla u Njujork Izvor: MONDO

Primjerak nove knjige posvećene velikom italijanskom renesansnom majstoru Mikelandjelu Buanarotiju, "Michelangelo, la Dotta Mano" (Mikelandjelo, mudra ruka), koja se smatra najljepšom i najskupljom novom knjigom na svijetu, stigao je nedavno iz Italije u gradsku biblioteku u Njujorku.

Teška 28 kilograma i procijenjena na 100.000 dolara, knjiga o životu i djelu slavnog italijanskog vajara i slikara ručno je radjena u povezu od pliša i bijelog mermera.

Za izradu svakog primerka knjige bilo je potrebno šest mjeseci jer su korišćene vještine italijanskih renesansnih majstora.

Pored primjerka koji je poklonjen njujorškoj biblioteci i koji će publika moći da vidi od iduće nedjelje, prodato je, uprkos astronomskoj cijeni, još 20 ovakvih knjiga.

Izdavač Marilena Ferari, predsjednica kuće FMR iz Bolonje, u šali je objasnila da je došla na ideju o izradi ovog ekstravagantnog izdanja jer je - "luda".

"Obožavam knjige", kazala je ona, dodajući da knjige koje se objavljuju na Internetu gube svoj identitet.

Korice knjige "Michelangelo, la Dotta Mano" napravljene su od crvenog pliša tkanog u jednoj italijanskoj radionici koja ručno izradjuje zavjese za Metropoliten operu i Milansku skalu.

Ukrasi od belog mermera potiču iz Mikelandjelovog omiljenog kamenoloma u Karari.

Knjiga sadrži mnoštvo fotografija Mikelandjelovih najpoznatijih skulptura i skica freske Sikstinske kapele kao i pjesama koje je slavni majstor napisao.

Autor teksta je Mikelandjelov biograf Djordjo Vasari.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop