• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fragment Jevanđelja po Jovanu na aukciji

Vjeruje se da fragment potiče iz 200. godine naše ere, manje od 170 godina od raspeća Isusa Hrista

 Fragment Jevanđelja po Jovanu na aukciji Izvor: MONDO

Neuobičajeno veliki fragment možda najstarije kopije Jevanđelja po Jovanu biće prodato tokom sljedeće sedmice i očekuje se da otkinuto parče papirusa sa grčkim pismom dostigne cijenu od 460.000 dolara.

Vjeruje se da fragment potiče iz 200. godine naše ere, manje od 170 godina od raspeća Isusa Hrista, kada je hrišćanstvo još bilo ilegalno i oko 100 godina nakon što je, prema mišljenju stručnjaka, napisano prvo Jevanđelje.

"Ovo je ili prva ili druga najstarija kopija ovog dijela teksta Jevanđelja po Jovanu. To je jedan od najfinijih i najproslavljenijih fragmenata Jevanđelja, pošto postoji mali broj tako kvalitetno očuvanih kopija", rekao je specijalista iz aukcijske kuće "Sotebi" Timoti Bolton.

Prema njegovim riječima, to što se u jednom ćošku vidi broj 74 znači da je list dio relativno velikog izdanja Jevanđelja.

Na grčkom jeziku opisano je propovijedanje Gospoda Isusa Hrista u hramu, gdje su ljudi tražili da im pruži dokaz da je Sin Božiji.

Komad su 1922. godine otkrili britanski arheolozi Bernard Grenfel i Artur Hant na lokaciji udaljenoj oko 193 kilometra od Kaira. Vjeruje se da je Jevanđelje, čiji je fragment otkriven, napisano u Aleksandriji.

Većina otkrića sa lokacije završila je u muzeju u Oksfordu i britanskom muzeju, iako su neki dijelovi. uključujući i taj fragment, poslati u bogoslovije i na fakultete.

Osim fragmenta Jevanđelja, na aukciji 3. decembra naći će se i do sada nepoznati rukopis o avanturama srednjovjekovnog putnika Marka Pola. (Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop