• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pisci iz Bosne i Hercegovine u pohode Beogradu

Svi gosti su veoma zadovoljni što im se pružila prilika da posjete Beograd iako su neki već dolazili i više puta.

 Pisci iz Bosne i Hercegovine u pohode  Beogradu Izvor: MONDO

Gostovanje grupe pisaca iz Bosne i Hercegovine u Beogradu povodom izlaska iz štampe panorame savremenih bosanskohercegovačkih priča "Pod pritiskom" započelo je u utorak razgovorom sa novinarima u "Prosveti" koja se u saradnji sa KIZ "Altera" potpisala kao izdavač.

Knjigu, u koju su uvrštena 43 autora srednje i mladje generacije priredio je Dragoslav Dedović pisac iz BiH kao i sadašnji direktor Regionalne kancelarije za Jugoistočnu Evropu Fondacije Hajnrih Bel koja je finansijski podržala projekat.

Glavni urednik " Prosvete" Dejan Mihajlović je rekao da su šest mjeseci pripremali knjigu kojom je pokrenuta nova edicija "Lavirint" rezervisana za antologije i panorame aktuelne književnosti država u regionu ali i šire jer smatra da je takva vrsta informisanja nužna pošto se kontakti sa literaturom suseda odvijaju sporadično i bez osmišljenog programa.

Pregledi pravljeni svakih 10 do 20 goidna u kojima bi se našli tesktovi najboljih bili bi, po mišljenju Mihajlovića, putokaz u aktuelna književna zbivanja tih sredina.Odlučeno je da prvo bude objavljena panorama pisaca BiH jer su u tom pravcu, zbog rata, veze bile i jesu najviše pokidane.

Mihajlović se nada da će knjiga odigrati ulogu mosta. Neki od pisaca čiji su tekstovi uključeni već su poznati srpskoj publici ali Dedović je odabrao i one koji su već mrtvi iako pripadaju generacijama rodjenim izmedju 1955. i osamdesetih.

Dedović je objasnio da se po njegovom mišljenju danas u BiH piše najbolja proza i da ona više od svih drugih u regionu uspostavlja vezu sa književnom tradicijom a istovremeno je pokazano najveće bogatstvo tema (antiratno intoniranih), šarolikost poetika i forme.

Svi gosti ( Fadila Nura Haver, Goran Samardžić, Damir Uzunović, Faruk Šehić, Selvedin Avdić, Mustafa Zvizdić, iz Sarajeva i Tanja Stupar iz Banja Luke) su veoma zadovoljni što im se pružila prilika da posjete Beograd iako su neki već dolazili i više puta.

Gosti iz BiH biće večeras u prostorijama Srpskog književnog društva gdje će biti održano književno veče. O knjizi "Pod pritiskom" govoriće predsjednik SKD Ljiljana Šop, priredjivač Dragoslav Dedović i izdavač Dejan Mihailović a priključiće im se Stevan Tontić koji je ovih dana u Beogradu kao član NIN-ovog žirija za roman godine. (Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop