• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo 13. festival monodrama Srpske

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo počeo je 13. festival malih scena - monodrama Srpske, koji će trajati do 6. decembra.

 Počeo 13. festival monodrama Srpske Izvor: MONDO

U toku petodnevnog festivala, koji je otvoren sinoć, publici će se predstaviti pozorišta iz Republike Srpske /RS/, Crne Gore i Srbije sa pet predstava i četiri monodrame koje će se izvesti na maloj sceni Kulturnog centra.

Kao i svake godine, stručni žiri će dodijeliti nagradu za najbolju predstavu sa više glumaca i najbolju monodramu, a Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo nagradiće najboljeg glumca i glumicu festivala.

Održavanje festivala pomogli su Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Ministarstvo trgovine i turizma RS, Grad Istočno Sarajevo, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo, kao i brojni sponzori iz Istočnog Sarajeva.

Medijski sponzori festivala su RTRS i RTV Istočno Sarajevo.

Otvaranju festivala prethodilo je otvaranje izložbe ugledne likovne kolonije Art simpozijum "Jahorina 2008", za koju je likovni kritičar Vojislav Vujanović rekao da svake godine postaje uglednija i sveobuhvatnija, jer okuplja umjetnike sa svih svjetskih meridijana.

"Motivi prirodne ljepote Jahorine nadilaze ustaljenost razumijevanja lijepoga u prirodi i uzdižu se gotovo do mističnog. Spoj jahorinske ljepote i likovne stvaralačke magije izveo je jedan zanesenjak, Lazo Savić, slikar po vokaciji, opsjednut činom da okuplja likovne umjetnike i da ih dovodi u začudnu ljepotu Jahorine", rekao je Vujanović.

Čast da otvori ovogodišnji pozorišni festival pripala je Dječijem pozorištu RS iz Banjaluke i predstavi " Folklorna magija ", autora i režisera Bonje Lungova iz Bugarske.

Ovaj poseban vid teatra, kroz pokrete, puno muzike i scenografije, bez teksta govori priču o folklornoj magiji balkanskog prostora. Za šest aktera u predstavi ovaj način izražavanja na sceni predstavljao je pravi izazov, koji su izuzetno dobro savladali.

"Predstavu je režirao sjajni režiser Bonjo Lungov sa kojim smo jako dobro sarađivali. Rad je bio jako kvalitetan i interesantan i ovo je za nas bila neka nova vrsta teatra, nešto što prvi put radimo, nešto jako dinamično i puno pozitivne energije, tako da je i nas to obuzelo", rekla je glumica Božana Bijelić.

Glumac Dragan Banjac naglasio je da je ovakva vrsta predstave najteža i najljepša u pozorištu, jer bukvalno pokazuje snagu jednog ansambla.

"Ako neko u predstavi iskoči samo jednu sekundu i ako popusti koncentracija, sve se raspada. U početku sam bio skeptičan da ću moći sve to da uradim, ali uz pozitivnu energiju, veliki rad i ljubav gospodina Lungova prema onome što on radi, i koji nam je ulio snagu i povjerenje, uspješno smo okončali ovaj posao", rekao je Banjac.

Da je predstava zaista dobro pripremljena, dokazuju i veliki uspjesi koje je postigla na brojnim gostovanjima u zemlji i inostranstvu.

Večeras, drugog festivalskog dana, sarajevska pozorišna publika moći će pogledati monodramu "Paorska groznica", autora Radivoja Šejtinca, u izvođenju Jovice Jašina.

Nakon ove predstave, na sceni će nastupiti glumci Nikšićkog pozorišta koji će izvesti predstavu Milutina Tomića "Đetići u parlamentu".

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop