• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: Koljevićeva knjiga kapitalno djelo

Predsjednik RS istakao da je knjiga "Stvaranje RS" Nikole Koljevića kapitalno i vrijedno djelo.

 Kuzmanović: Koljevićeva knjiga kapitalno djelo Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović istakao je da je knjiga "Stvaranje RS" autora bivšeg potpredsjednika RS Nikole Koljevića kapitalno i vrijedno djelo koje sadrži bogatstvo dnevničkih zapisa o oslobodilačkom i demokratskom pokretu Srba u BiH i borbi za pravedan mir.

"Ovo djelo kao zbornik dnevničkih zapisa značajno je istorijografsko ostvarenje i svjedočenje koje će poslužiti cjelokupnom sagledavanju istine o tragičnom sukobu, ali i herojskoj borbi srpskog naroda za očuvanje njegovih vijekovnih ognjišta", rekao je Kuzmanović u srijedu naveče u Banjaluci na promociji knjige "Stvaranje RS" Nikole Koljevića.

On je istakao da je Koljević jedan od najistaknutnijih ličnosti za stvaranje RS i najbolji svjedok vremena koje je predstavljeno u knjizi.

"U BiH još postoji pokušaj brisanja odrednica državotvornog, nacionalnog, vjerskog i jezičkog identiteta srpskog naroda radi ostvarivanja unitarističkih pitanja i supremacije najbrojnije nacije što je protivno svim demokratskim i evropskim standardima", ukazao je Kuzmanović i poručio da RS na to neće pristati, niti će je na to bilo ko moći prisiliti.

Predsjednik RS istakao je da Srpska u ovom trenutku ima dovoljno kapaciteta, snage i političke volje da odbrani svoj ustavotvorni status.

Profesor Nenad Kecmanović istakao je da bi se knjiga "Stvaranje RS" mogla nazvati i borbom za međunarodneo priznanje RS, te da predstavlja najznačajnije dokumentovano naučno djelo o spoljno političkom nastanku Srpske.

"Ostali još nisu zaokružili svoje biografije, Koljević jeste. Rekao je sve što je imao da kaže u ovim knjigama i ono što nije želio zauvijek da nam prećuti", rekao je Kecmanović, nazivajući Koljevića jednim od očeva RS.

Politički analitičar Obrad Kesić naveo je da knjiga razbija mit o tome da su Srbi rado išli u rat i da su rat vodili srpski lideri, već, naprotiv, potvrđuje da je rat svjesno izabrao bošnjački lider Alija Izedbegović.

"Vrijednost ove knjige je i u tome što pokazuje da se rat mogao završiti i ranije", istakao je Kesić, dodajući da u djelu nema jezika mržnje, nacionalizma i primitivizma.

Milica Koljević, supruga pokojnog Nikole Koljevića, rekla je da se u proteklom ratu u BiH ne može govoriti o medijskom ratu, već o izvršenoj medijskoj satanizaciji Srba.

Ona je dodala da je srpski pregovarački tim pokazao hrabrost i u ratu i u pregovorima, da se zalagao za mirno rješenje na prostorima BiH, a da je RS nastala i priznata u Dejtonu.

Koljevićeva, koja je priređivač knjige "Stvaranje RS", naglasila je da njen suprug svjedoči samo o događajima u kojima je učestvovao i o kojima je neposredno znao, da ne iznosi svoje lične stavove niti komentare već da se "priča o ratu za mir" pred čitaocima stvara sama.

"Sve u knjizi je potpuno autentično i ima mnogo toga što do sada nije rečeno", rekla je Koljevićeva.

O knjizi Nikole Koljevića "Stvaranje RS" govorili su i akademik Branko Milanović, profesor na Pravnom fakultetu u Banjluci Vitimir Popović i urednik Službenog glasnika Republike Srbije Ilija Vujačić.

Promociji, koja je u organizaciji Vlade Republike Srpske (RS) održana u Kulturnom centru Banski dvor, osim Kuzmanovića i članovi porodice Koljević, prisustvovali su poslanici u Narodnoj skupštini, ministri u Vladi RS, predstavnici političkih stranaka i mnogobrojne javne i kulturne ličnosti iz RS.

Knjigu je izdao Službeni glasnik RS i Službeni glasnik Srbije, štampana je u dva toma, a predgovor je napisao Dobrica Ćosić na 32 strane u kojem je sveobuhvatno objasnio značaj ovog djela kao savremenik i saučesnik u mnogim događajima.

U prvom dijelu knjige opisani su važni događaji iz perioda od 1990. godine do 1993.godine. Drugi dio knjige predstavlja Koljevićev dnevnik, u kojem je od 27. januara 1993.godine, bilježio sve događaje u RS, susrete sa političkim zvaničnicima iz svijeta, sve do Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat i kada je zaista nastala RS.

Nikola Koljević je srpski političar iz BiH, rođen je 1936. godine u Banjaluci u uglednoj trgovačkoj porodici. Bio je univerzitetski profesor, prevodilac i esejista, važio je za jednog od najcjenjenijih poznavalaca Šekspira u bivšoj Jugoslaviji. Bio je srpski član prijeratnog Predsjedništva BiH, a za vrijeme rata potpredsednik RS. Nosilac je najvišeg odlikovanja RS - Orden Republike Srpske sa lentom. Umro je januara 1997. godine.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop