• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izabrana djela Miloša Crnjanskog

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke, predstavljena su Izabrana dela Miloša Crnjanskog u 16 tomova, koja je objavila izdavačka kuća "Štampar Makarije".

 Izabrana djela Miloša Crnjanskog Izvor: MONDO


Predsjednik Zadužbine "Miloš Crnjanski" i priređivač tog izdanja, profesor Milo Lompar, rekao je na promociji da je riječ o izuzetno važnom izdavačkom poduhvatu u kojem su se našla i neka djela koja godinama nisu objavljivana.

"Miloš Crnjanski, najveći srpski pisac 20. vijeka i najmoderniji duh srpske književnosti, dostigao je vrhove u najrazličitijim žanrovima - u stihu, u romanu, u priči, u drami, u memoarima, pa čak i u novinarstvu, odnosno u reportažama i putopisima", rekao je Lompar.

Upoređujući romane Crnjanskog sa djelima Tolstoja, Bulgakova i Mana, Lompar je istakao da je taj srpski pisac uspio da stvori književno djelo u kojem su podjednako dobro prikazani "kretanje naciona, naroda u istoriji, kao i kretanje pojedinca u treptaju modernog vremena".

Pored romana "Seobe", "Dnevnik o Čarnojeviću" i "Roman o Londonu", ovo izdanje obuhvata i roman "Kod Hipeborejaca" koji je objavljen prvi put poslije 25 godina.

Izabrana djela Miloša Crnjanskog čine i njegova poetska zbirka "Lirika Itake", poeme "Lament nad Beogradom" i "Stražilovo", kao i knjige drama, eseja, političkih spisa, putopisa i "Embahade", memoarsku prozu koja je, takođe, objavljena prvi put poslije dvije i po decenije.

Po završetku promocije počela je projekcija filma "Seobe" u režiji Aleksandra Saše Petrovića, prema istoimenom romanu Crnjanskog.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop