• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sabrana djela Miloša Crnjanskog u 16 tomova

Sabrana djela će se prodavati po cijeni od 9.000 za svih 16 tomova, a moći će da se kupuju i pojedinačne knjiga za 500 dinara

 Sabrana djela Miloša Crnjanskog u 16 tomova Izvor: MONDO

Beogradska izdavačka kuća "Štampar Makarije" i crnogorska "Oktoih" objavile su prvi put od 1994. novo izdanje "Sabranih djela" Miloša Crnjanskog u 16 tomova i ovaj značajan izdavački poduhvat predstavili publici i medijima u Jugoslovenskoj kinoteci.

Kako je rekao urednik "Makarija" Veselin Lari Mišnić, korišćeno je kritičko izdanje kao osnova, a priredjivač je bio prof. dr Milo Lompar, predsednik Zadužbine Crnjanski, koji danas važi za najboljeg znalca literarnog opusa najsvestranijeg srpskog pisca 20. vijeka.

Lompar je, u ime Zadužbine, izjavio da je ova institucija, koja se brine o literarnoj zaostavštini Crnjanskog i naslednik je autorskih prava, zadovoljna ovim izdanjem u kome su poslije dvije decenije pojavljuju njegove hronike "Embahade" i "Kod Hiperborejaca,

On je pomenuo da je prošle godine u Holandiji štampan prevod knjige "Kod Hiperborejaca", a u beogradskim knjižarama nije mogla da se nadje.

Lompar je dao kroki stvaralaštva Crnjasnkog koga mnogi smatraju za jednu od najkontroverznijih ličnosti srpske književnosti uopšte.

On ga je nazvao najvećim srpskim piscem 20. vijeka i najmodernijim i te konstatacije obrazložio činjenicom da je Crnjanski bio istovremeno brilijantan pjesnik, iako nije napisao puno pjesama, romansijer čiji je roman "Seobe" proglašen za najbolji u srpskoj književnosti, hroničar, putopisac, esejista, biograf (Sveti Sava , Mikelandjelo) novinar, pisac izvanrednih reportaža, memoara."

Tu vrstu raspona u pogledu žanrova, ljepotu jezika, stila i duha nije posjedovao ni jedan drugi srpski pisac u 20. vijeku", rekao je Lompar.

Kao romanopisac, Crnjanski se oprobao u svim žanrovima (pikarski, avanturistički, ljubavni) s podjednakom vještinom, a u pogledu ideja i tema bio je na istom nivou i kada je stvari posmatrao na makro ili mikro planu, rekao je Lompar.

On je kroz uporedjivanje "Seoba" s Tolstojevim " Ratom i mirom" pokazao da se taj roman Crnjanskog može smatrati pandanom Tolstojevog u našem jeziku, kao što je za " Roman o Londonu" našao paralele u Manovom "Dokrtoru Fausti" i Bulgakovljevom "Majstoru i Margariti".

Osvrnuvši se i na ostala dela, Lompar je konstatovao da su sva izdržala probu vremena i ostala svavremena.

Sabrana djela će se prodavati po cijeni od 9.000 za svih 16 tomova, a moći će da se kupuju i pojedinačne knjiga za 500 dinara što je izuzento povoljno pošto su u tvrdom povezu.

Publika je gledala i film Aleksandra Petrovića "Seobe", radjenom prema istoimenom romanu Crnjanskog. (Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop