• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zlatni ključ" za Emira Kusturicu

U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas je reditelju Emiru Kusturici uručen "Zlatni ključ" rad akademskog vajara Ljubiše Mančića iz Beograda.

"Zlatni ključ" Kusturici je uručio direktor kompanije "Media invent" iz Novog Sada Vlado Markanović u ime Savjeta evropskih gradova i regija iz Ulma.

Ne krijući oduševljenje dobijenim priznanjem, Kusturica je istakao da su neimari u Andrićgradu za tri godine uspjeli da podignu građevine za čiju gradnju bi nekome trebalo stotinu godina.

"Renesansa je Evropi donijela monumentalne građevine, a mi smo ovdje, u njenom `zakašnjelom` obliku gradili naselje sa gradskim jezgrom koje neće biti podložno rušenju ni od kakvih, pa ni ratnih sila", rekao je Kusturica.



On je pojasnio da je pitanje ljudskog duha i njegovog formalizovanja u arhitekturi veoma značajno, navodeći primjer zgrade Vlade Republike Srpske kojim se potvrđuje formalna država.

Kusturica je ponovio da je izgradnja Andrićgrada značajna, ne samo za regionalnu, nego i evropsku i svjetsku kulturnu baštinu. "U Andrićgrad su uložena značajna materijalna sredstva i trud i drago nam je da je to neko prepoznao", naveo je Kusturica.

Direktor Kompanije "Media invent" Vlado Markanović objasnio je da je prijedlog da Andrićgrad i Kusturica dobiju ovo značajno priznanje dao Novosadski univerzitet, a predsjednik Savjeta evropskih gradova i regija Peter Lenger ovu ideju prihvatio je s oduševljenjem.

"Priznanje za graditeljski i kulturni poduhvat biće Kusturici dodijeljeno u Novom Sadu kada će se slavni srpski režiser susresti sa Lengerom i porazgovarati o daljoj i obostranoj saaradnji", naveo je Markanović.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop