• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spektakl na otvaranju "Kustendorfa"

Na otvaranju Sedmog Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" pod otvorenim nebom biće rekonstruisan atentat na Franca Ferdinanda.

Organizator festivala režiser Emir Kusturica rekao je da postoje događaji u srpskoj istoriji koji se moraju slaviti, zato će otvaranje biti karnevalski spektakl.

"Posjetiocima garantujem nezaboravan događaj u hiperbaričnoj komori naše kulture, a završnica `našeg atentata`, usuđujem se da obećam, svima će biti uzbudljivija od samog istorijskog događaja", rekao je Kusturica.

Kusturica kaže za "Večernje novosti" da će 18. januara u Mokroj Gori kostimirani građani "dočekati Ferdinanda".

"Dekor tog 28. juna 1914. godine biće trodimenzionalne fotografije, a bombe mladobosanaca postaće predmet jedne zanimljive igre, jednog istorijskog plesa, a ne ubistva", naveo je proslavljeni reditelj.

Muzička podloga za rekonstrukciju vidovdanskog atentata biće, kaže on, disko muzika iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

"Sarajlije će Ferdinanda i Sofiju obasipati cvijećem, koje će im se nekim čudom vraćati u ruke, a iz `brauninga` Gavrila Principa neće izletiti metak, već vatromet. Imamo, dakle, šta da slavimo", naveo je Kusturica.

Emir Kusturica ističe da će "Kustendorf" ove godine biti mjesto okupljanja reditelja i glumaca koji su tokom 2013. godine "harali" svjetskim festivalima, pa će za mlade učesnike takmičarskog programa to biti jedinstvena prilika da uče od autora nejneobičnijih poetika.

U muzičkom dijelu, na sceni pod "Prokletom avlijom" nastupiće "Zaz", "Riblja Čorba", "Mostar Sevdah rijunion", "Mahala rai banda", Emir Kusturica i "No smoking orkestra".

Petnaest filmova srpskih i svetskih autora takmičiće se za ovogodišnje Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, nagrade koje festival dodjeljuje mladim režiserima čiji filmski jezik nagovještava nove tendencije.

U ovogodišnjoj konkurenciji su filmovi iz Izraela, Srbije, SAD, Singapura, Francuske, Poljske, Meksika, Južne Koreje, Kine, Slovačke i Irana.

O nagradama će odlučivati tročlani žiri, a "sudijama" predsjedava francuska glumica Berenis Bežo, do su članovi Giljermo Arijaga, meksički pisac, scenarista i režiser, kao i Srđan Koljević, srpski scenarista i režiser.

"Kustendorf" će biti održan na Mokroj Gori od 18. do 23. januara.

(Srna, Foto: www.kustendorf-filmandmusicfestival.org)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop