• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Film Slobodana Skerlića otvara FEST

Ovogodišnji 42. međunarodni filmski festival FEST otvoriće film "Top je bio vreo" Slobodana Skerlića.

Ovogodišnji festival se održava od 28. februara do 9. marta pod sloganom "Nije sve crno-bijelo".

Publika će premijerno moći da vidi 75 filmova među kojima su ostvarenja "12 godina ropstva" Stiva Mekvina, "Poslovni klub Dalas" Žan-Mark Valea, "Nebraska" Aleksandra Pejna, "Nimfomanka" Larsa fon Trira, "Samo ljubavnici ostaju"  Džima Džarmuša, "Venera u krznu" Romana Polanskog, "Nulta teorema" Teri Gilijama i "Nesrećna Džasmin" Vudija Alena.

Na konferenciji za novinare, umjetnički direktor festivala Borislav Anđelić je istakao da je bez obzira na poteškoće sa kojima se suočavao i na sujete i interese, FEST po potencijalu gledalaca i filmskog programa jedna od najznačajnijih manifestacija u regionu.

"Ambicije i drugih u novonastalim državama su značajne, imamo ozbiljnu konkurenciju, ali će FEST i ove godine pokazati da ima visoko kvalitetan program", rekao je Anđelić.

Filmovi festivalskih pobednika, Oskarovaca i velikih autora biće prijazani u okviru cjeline "glavni program", dok će publika u okviru cjeline "Holivud" vidjeti presjek američkog repertoarskog filma.

U jedinoj takmičarskoj selekciji "Evropa van Evrope" biće prikazani filmovi iz država izvan Evropske unije, dok će cjelina "Evropa" ponuditi filmove i koprodukcije nastale unutar Unije.

Anđelić je naglasio da su u fokusu ovogodišnjeg festa skandinavska i ruska produkcija, a u okviru cjeline "FestParty" biće prikazan film "Duran Duran" Dejvida Linča.

On je najavio da će pored filma "Top je bio vreo" biti prikazano i ostvarenje "Mamula" Milana Todorovića.

Selektor FEST Ivan Karl ukazao je da je ovaj festival osnovan jer tada nije bio dobrih filmova u bioskopima, a sada nema bioskopa.

"I tada i sada je njegova funkcija da pomogne publici, da je obrazuje, zabavi i informiše", naglasio je Karl.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević rekao je da će Grad Beograd, kao osnivač FEST, učiniti koliko god je moguće da ovaj festival ponovo stekne primat u regionu i povrati reputaciju po kojoj je poznat u cijelom svijetu.

Ove godine filmovi će biti prikazani u Save centru, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana i Domu sindikata.

FEST će zatvoriti kanski pobjednik, ostvarenje "Plavo je najtoplija boja" Abdelatifa Kešiša.

(MONDO/FoNet, Foto: Logo)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop