• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzej Kozare izložbama slavi 60. rođendan

Muzej Kozare u Prijedoru obilježiće jubilej - 60 godina postojanja, a centralni događaj proslave biće velika izložba u maju.

"Jubilejske svečanosti već su počele izložbama "Sve naše svetosavske zabave" i izborom iz likovne kolonije "Sreten Stojanović", koja je gostovala u Doboju, a sada ide u Srbac", kaže direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac.

Najavio je da će u petak u muzeju biti otvorena izložba organizovana u saradnji sa Spomen-područjem "Gradina".

Radivojac podsjeća da su prve inicijative za otvaranje muzeja u Prijedoru pokrenute 1952. godine, mada postoje tragovi da je još 1897. godine postojala jedna muzejska zbirka.

"U dokumentarno-istorijskim zapisima društva "Vila" zabilježeno je da je tada postojala i čitaonica. Prva izložba koja je organizovana u Prijedoru bila je u vezi sa etnološkim predmetima. Nešto kasnije, 1953. godine, muzeju je zvanično dodijeljena jedna prostorija", kazao je Radivojac.

Muzej je do sada mijenjao sedam prostora. Pretposljednja lokacija do 1984. godine bila je objekat poznat kao Kapetanov konak, najstariji objekat u Prijedoru. Prostorije su bile vlažne i neuslovne, pa je 1983. godine tadašnji Izvršni odbor opštine donio odluku da u trajno vlasništvo bude dodijeljen objekat Komunalne škole, gdje se i sada nalazi muzej.

"Prilikom useljenja napravljene su dvije izložbe - jedna je bila izložba Sretena Stojanovića i to je bilo prvo njegovo predstavljanje u rodnom gradu, jer je bio jedan od najznačajnijih umjetničkih imena sa ovih prostora, akademik i začetnik moderne jugoslovenske skulpture", kaže Radivojac za "Glas Srpske".

Druga je bila retrospektivna izložba Dragutina Mitrinovića, prijedorskog slikara koji je bio krakovski i pariski đak.

Radivojac ističe da je Muzej Kozare u šest decenija postojanja potpuno opravdao svoje mjesto na kulturnom nebu Prijedora, pogotovo od 1993. godine, jer je u tom periodu organizovano oko 150 tematskih izložbi.

Umjetnička zbirka

"Imamo jednu od najrespektabilnijih umjetničkih zbirki u Republici Srpskoj sa više od 700 radova. Ono što joj daje posebnu vrijednost su radovi prvih školovanih bh. slikara Pere Popovića i Todora Švrakića", kazao je Milenko Radivojac.

U zbirci su i radovi Sretena Stojanovića, Radovana Kragulja, legati Branka Miljuša, Zdravka Mandića, Milića od Mačve i mnogih drugih autora.

(MONDO, Foto: Glas Srpske)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop