• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavljen "Genocid" Emila Vlajkija

U Banjaluci je predstavljen roman "Genocid" autora Emila Vlajkija.

Roman svjedoči o zločinima Bošnjaka nad nesrpskim stanovništvom tokom posljednjeg rata u Sarajevu.

Vlajki je tokom promocije u Vijećnici Banskog dvora rekao da je u romanu opisao šta se desilo prije 20 godina i da se "tu vidi kako se tih godina stvarao genocidni mentalitet u Sarajevu".

On je istakao da je i sam jedva živu glavu izvukao iz tog grada, te dodao da mu se čini da se i sada stvaraju isti uslovi kao i pred rat 1992. godine. "Ali nadam se, ne sa istim posljedicama kao onda", rekao je Vlajki.

Vlajki je naveo da i je i sadašnja situacija bremenita mržnjom, nerazumijevanjem, netolerancijom i borbom za teritoriju.

"Plašim se da i danas nema tolerancije na ovim prostorima, kao što je to bilo devedesetih godina prošlog vijeka i da se ništa unutar onoga što se naziva `tamnim vilajetom` nije promijenilo", rekao je Vlajki, koji je i potpredsjednik Republike Srpske.

Politički analitičar iz Beograda Đorđe Vukadinović ocijenio je da Vlajkijev roman "Genocid" ima u sebi i beletristike, ali je u suštini autobiografska knjiga koja svjedoči o ratnim strahotama u Sarajevu.

On je naveo da knjiga, koju je objavila beogradska Izdavačka kuća "Filip Višnjić", govori o krizi savremenog čovječanstva, novom svjetskom poretku, genocidu nad Srbima i teretu koji se stavlja srpskom narodu.

Novinar Radio-televizije Republike Srpske Siniša Mihailović rekao je da je u Vlajkijevom romanu prikazana ružna strana ljudske svijesti i strahota koje su se dogodile nad sarajevskim Srbima.

"Mnogi su tada pokazali neljudsko lice, a Vlajki je iznio niz primjera, jer je kao svjedok događaja posmatrao zločine", istakao je Mihailović.

O romanu su govorili i profesor banjalučkog Univerziteta Miljko Šindić i direktor Izdavačke kuće "Filip Višnjić" iz Beograda Dejan Mastilović.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop