• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kamijevi „Pravednici“ premijerno u NPRS

Predstava „Pravednici“ premijerno će biti izvedena u Narodnom pozorištu Republike Srpske u subotu, 15. marta.

Predstavu rađenu po djelu Alberta Kamija režirala je Bojana Lazić, a dramaturgiju potpisuje Rade Simović.

U predstavi igraju Vladimir Đorđević, Anja Ilić, Aleksandar Stojković, Željko Erkić, Zlatan Vidović, Nataša Ivančević, Goran Jokić, Nađa Knežević, Filip Babić i Miloš Petković.

Alber Kami je dramu Pravednici napisao inspirisan istinitim događajima. U Moskvi, 1906. godine, teroristička udarna grupa Revolucionarne socijalističke partije pripremala je atentat na Velikog vojvodu Sergeja. Grupu su sačinjavali mladi ljudi, spremni da žrtvuju svoj život za slobodu ruskog naroda, pravdu i jednakost.



U višedecenijskom ratu carske Rusije i socijalista i nihilista, ova organizacija bila je posebna. U jednoj svojoj bilješki, Kami ih je nazvao teroristi sa dušom, a njihovu borbu terorizam sa ljudskim likom. U istoj bilješki iz 1949. piše još i ovo: „Htio sam da predočim svijetu ove tamom prekrivene zanesenjake, velike muškarce i žene, njihovu pravednu pobunu i, rekao bih, napore da se pomire s ubijanjem ljudi – i da na taj način izrazim svoju odanost koju osjećam prema njima“.

„Kami nam dokazuje da je 1906. čak i terorizam, kao tada jedini mogući vid političke borbe, bio pod moralnim skrupulama. A šta je sa našom borbom danas? Postoje li ideali? U čijim je rukama oružje? Ko su teroristi sada? Koji su principi iza kojih stoje današnje terorističke grupe i da li uopšte ima principa u ovom svetu u kom je sasvim normalna vest u novinama da je N.N. dečak, bez ikakvih razloga, kao u nekoj igri/igrici, ušetao sa puškom u školu i izrešetao svoje vršnjake u učionici?“, kaže rediteljka Bojana Lazić.

Predstava igra u 20 sati, na Velikoj sceni.

(MONDO, foto: NPRS)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop