• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Lijep k'o bog", ideali i obrasci ljepote (V)

Umjetnica Jagoda Mićović kamerom bilježila razgovore sa ženama iz Beograda, Sarajeva, Breze i Plava istražujući ideale ljepote.

Vizuelna umjetnica Jagoda Mićović je s kamerom u ruci proputovala ruralne i urbane dijelove Crne Gore, Bosne i Srbije istražujući, ali i preispitujući ideale i obrasce ljepote i kao posebnu estetsku kategoriju, ali i kao autentičan društvene okvir koji vijekovima uslovljava muško-ženske odnose.

Tokom razgovora sa ženama Jagoda je saznavala prirodne tehnike kojima su one korigovale oblik lica i tijela novorođenčadi. Korekcije su se sprovodile u vidu raznih tretmana, kroz masaže na djetetovom licu (oči, usne, glava, nos, obrve, uši), kao i kroz specifična povijanja i utezanja cijelog djetetovog tijela i do godinu dana života, pa i kasnije. Postojalo je više razloga za ovakvim korekcijama, to su zdravstveni i estetski. U snimanim razgovorima sa ovim starijim ženama, prvenstveno je akcenat bačen na osvjetljavanje priče o željenim estetskim korekcijama, da bi se postigao jasno određeni estetski ideal jednog društva u datom momentu, kao poželjni cilj do kojeg se uporno težilo.

Jedan od običaja koji je na Jagodu ostavio najveći utisak ispričala joj je gospođa iz Timočke Krajine. Ona praktikuje da novorođenčad nakon kupanja podiže držeći za gornju vilicu sa dva prsta, a zbog toga da bi beba izrasla u pravu i visoku osobu.

Ovi video snimci prikazani su u okviru doktorsko-umjetničke izložbe Jagode Mićović "Lep k'o bog – ideali i obrasci ljepote u našoj tradiciji" u Galeriji Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu.

Originalni multimedijalni koncept ove zanimljive izložbe čini kombinacija akvarela, video zapisa, instalacija i retuširanih fotografija iz porodičnog albuma, nastala kao kreativni refleks višegodišnjeg istraživanja umjetnice. VIDEO

"Na bajkovit način prikazujem, "uspavljujem", pričam priču o prinčevima, stereotipu, društvu, o značaju i važnosti "lijepog tijela" kao proizvoda i sredstva da se bude i ostane poželjan i prihvaćen", objašnjava Jagoda Mićović koncept ovog neobičnog, višeslojnog umjetničkog projekta.

(MONDO, Foto: MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop