• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO: Sedamnaesti Teatarfest u znaku Nušića!

Ljubitelji pozorišta strpite se! Za tačno mjesec dana počinje 17. Teatarfest "Petar Kočić" koji će biti održan u NPRS, u Banjaluci.

Ovogodišnji Teatar fest "Petar Kočić", održava se u godini kada se proslavlja i 150 godina od rođenja našeg najvećeg komediografa Branislava Nušića. Teatarfest je festival koji afirmiše savremene dramske pisce. Želja selektora bila je da ovaj festival obilježi godišnjicu svevremenog Nušića, pa otuda i moto festivala “Savremen/Svevremen". 


Selektor festivala Željko Stjepanović danas je na konferenciji za novinare, održanoj u Banjaluci, izjavio kako je pregledao oko 25 predstava pozorišnih kuća iz regiona i izabrao šest koje će se naći u zvaničnoj konkurenciji Festivala.

Tako će banjalučka pozorišna publika imati priliku da tokom pozorišne festivalske smotre pogleda sljedeće komade: "Čarobnjak" Fedora Šilija, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Sombor. Riječ je o nagrađivanoj predstavi koja govori o životu američkog pisca Tomasa Mana, u selekciji našao se i "Mister Dolar" Branislava Nušića, u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica iz Srbije. Zašto je Nušić naš najveći komediograf dijelom ćemo otkriti u ovoj furioznoj komediji koju je režirala Snežana Trišić. U čast Nušića biće odigrana i predstava "Zvezdara teatara" iz Beograda "Rođendan gospodina Nušića", Dušana Kovačevića, a u režiji Nebojše Bradića. Komad govori o proslavi Nušićevog 60. rođendana.

"Gluha svadba" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice sigurno će nasmijati publiku. Riječ je o obradi filmskog scenarija, koji predstavlja iskorak od klasičnog pozorišta. Predstava se na duhovit način bavi pitanjem pobune obespravljenih masa protiv totalitarne vlasti.

U konkurenciji za najbolju predstavu našla se i "Trpele", Beogradskog dramskog pozorišta. Komad "Trpele" u režiji Bobana Skerlića, nastao je na osnovu dokumentarnog materijala, autentičnih ispovijesti žena žrtava nasilja. I za kraj je ostavljeno "Čudo u Poskokovoj dragi", Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

"Žao mi je što ćemo iz tehničkih razloga ostati uskraćeni za vrhunski umjetnički događaj, a riječ je o predstavi 'Zločin i kazna' Gradskog dramskog kazališta Gavela iz Zagreba. A, siguran sam da će nam ovogodišnji festival donijeti šest vrhunskih predstava, koje će dubinom i promišljenošću naći put do srca naše publike", istakao je selektor Teatarfesta "Petar Kočić".

Glumac Aleksandar Stojković Piksi kazao je da će "Teatarfest" u Narodnom pozorištu Republike Srpske otvoriti premijera domaće predstave "Nora", u režiji Nebojše Bradića, dok će Festival zatvoriti "Prevaranti u suknjama" Knjaževačkog teatra iz Kragujevca.

"Nadam se punoj sali jer smo izabrali vrhunske predstave, a napomenuću da će banjalučka publika do kraja ovogodišnje sezone, između ostalog, imati priliku da pogleda i popularnu predstavu 'Fine mrtve djevojke', Gradskog dramskog kazališta iz Zagreba, kao i operetu 'Orfej u podzemlju'"
, dodao je Stojković.

Sedamnaesti "Teatarfest" biće održan od 8. do 15. juna u Banjaluci. Cijene ulaznica koštaće 20 KM, dok za paket ulaznica trebate izdvojiti 100 KM. O terminima predstava publika će biti naknadno obaviještena jer su u toku pregovori sa pozorišnim kućama iz regiona.

(Tekst i foto: Milica Kulić, MONDO)

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nemanja

steta sto je samo jednom godisnje

Jelena

Jedva čekam, mada je skupa karta

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop