• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Macujev izvodi nepoznato delo Rahmanjinova

Kako je naveo pijanista, posle njegovog koncerta u Parizu, prišao mu je unuk Rahmanjinova Aleksandar Borisovič i dao mu nesvakidašnji poklon.

 Macujev izvodi nepoznato delo Rahmanjinova Izvor: MONDO

Čuveni ruski pijanista Denis Macujev predstavio je u Moskvi snimljeni muzički materijal "Nepoznati Rahmanjinov" sačinjen od dela velikog ruskog pijaniste, dirigenta i kompozitora Sergeja Rahmanjinova (1873-1943) koja se nedavno otkrivena, a koja nikad nisu izvođena.

Prema rečima Macujeva, to su kompozicije koj je Rahmanjinov napisao 1891. godine još kao student, a njemu je pripala čast da ih prvi izvede.

Kako je naveo pijanista, posle njegovog koncerta u Parizu, prišao mu je unuk Rahmanjinova Aleksandar Borisovič i obratio mu se rečima: "Ako prestanete da pušite dobićete poklon".

Macujev podseća da je Rahmanjinov mnogo pušio i umro od kancera pluća, a sada njegov unuk, izgleda, brine o zdravlju mlađih muzičara.

Bilo kako bilo, pijanista je ubrzo dobio notni materijal koji niko do tada nije izveo.

"Ta dva nova dela (fuga i svita) za mene su bila dar sudbine. U maju prošle godine na Rahmanjinovom klaviru sam ih snimio u švajcarskoj vili "Sinar" gde je Rahmanjinov živeo od 1929. do 1940. godine, rekao je Macujev, prenela je agencija RIA"Novosti".

U snimanju "Nepoznatog Rahmanjinova", njemu je pomagao jedan od čuvenih majstora zvuka Filip Nidel koji je snimao i album ruskog muzičara Jurija Bašmeta i orkestar "Solisti Moskve", koji su ove godine osvojili Gremi.

Macujev je doživeo uspon u karijeri posle pobede na 11. međunarodnom konkursu pijanista "P.I.Čajkovski" u Moskvi.

Danas se koncerti Macujeva znatno unapred, a poznati orkestri i dirigenti imaju čast da s njim nastupe. On uspešno nastupa na scenama koncertnih dvorana Njujorka, Vašingtona, Pariza, Hamburga, Beča, Londona, Milana, Sankt Peterburga, Moskve.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ana

Rahmanjinov nije umro od raka pluća nego od melanoma, raka kože.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop