• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi roman Luja de Bernijera o bivšoj Jugoslaviji

Prve kritike "Partizanove kći" su različite, a poređenja sa "Mandolinom kapetana Korelija", po kojoj je snimljen holivudski film, neizbežna su.

 Novi roman Luja de Bernijera o bivšoj Jugoslaviji Izvor: MONDO

Luj de Bernijer objavio je novi roman "A Partisan's Daughter" (Partizanova kći), priču o ilegalnoj jugoslovenskoj imigrantkinji 1970-ih godina u Londonu koja svojim sećanjima na rodnu zemlju predviđa sudbinu bivše Jugoslavije.

De Bernijer (53) sebe oduvek smatra stranim, a ne britanskim piscem, zbog čega činjenica da je radnja njegovog novog romana prvi put smeštena u rodnoj Britaniji predstavlja neku vrstu povratka.

Britanski pisac je književnu karijeru počeo ranih 1990-ih godina, trilogijom o Latinskoj Americi, a njegove priče potom su ga odvele u Grčku ("Mandolina kapetana Korelija") i Otomansko carstvo ("Ptice bez krila").

U centru romana "Partizanova kći" su dva lika - Roza, imigrantkinja i bivša prostitutka koja svojim pričama o životu na Balkanu i avanturama po Evropi namamljuje sredovečnog trgovca Krisa u brak bez ljubavi.

Među likovima romana je mladić koji živi u Rozinoj zgradi, koga je pisac modelirao prema sebi iz vremena kada je imao 20-ak godina. Kompletan roman je, kako kaže, zasnovan na stvarnim događajima.

"U toj zgradi sam živeo baš sa tom ženom, koja mi je pričala svoje priče. Tek mnogo godina kasnije počeo sam da sumnjam da li je ijedna od njih istinita, na šta me je podstakao moj izdavač koji nije verovao u njih", kazao je De Bernijer u intervjuu.

Pisac je izmenio deo Rozinih priča o detinjstvu u Jugoslaviji, ocu koji se borio sa partizanima pod Titovim vođstvom tokom Drugog svetskog rata, putovanjima u Britaniju i svom životu u svetu trgovine seksualnim uslugama.

Ni Kris ni čitalac nikada ne saznaju da li Roza govori istinu, a De Bernijer smatra da to nije važno. "Mnogo toga sam ulepšao", objasnio je.

Iako je radnju smestio u London tokom "zime nezadovoljstva" u Britaniji 1970-ih godina, kada su ulice zbog štrajkova bile pune smeća, a grobovi neiskopani, priča opisuje i Balkan tokom i posle Drugog svetskog rata.


"Roza je uvek govorila da će se Jugoslavija raspasti kada Tito umre, a ja na neki način žalim što roman nisam objavio pre mnogo godina, pošto bi se onda proročanstvo ostvarilo", ispričao je pisac.

"Partizanova kći" je, zapravo, prvi roman koji je De Bernijer pokušao da napiše, ali mu je za njegovo objavljivanje bilo potrebno čak 18 godina od prve knjige.

Pisac roman naziva studijom o kajanju, razmišljanju o onome šta bi bilo da su se ljudi drugačije poneli u nekom trenutku u prošlosti.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop