• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučanke najbolje u "Šljiviku" (VIDEO)

Ženska pjevačka grupa KUD "Piskavica" iz Banjaluke pobijedila je u kategoriji izvorne pjevačke grupe u emisiji "Šljivik", koja se već nekoliko sezona emituje na Radio-televiziji Srbije.

Finalna emisija emitovana je u subotu na prvom programu RTS, a prema ocjeni žirija, čuvari narodne baštine u toj kategoriji potpuno zasluženo su žene iz grada na Vrbasu, pišu "Nezavisne novine".

Da za pet žena iz Banjaluke ovaj put nije bio nimalo jednostavan potvrđuje u razgovoru za "Nezavisne" i Mirko Arambašić, sekretar KUD-a "Piskavica", ali i dodaje da im priznanje od muzičkih profesionalaca predstavlja veliku čast.

"Učešće u serijalu 'Šljivik' našeg KUD-a traje već godinu dana, kada smo se prijavili u tri kategorije i to: svirači na narodnim instrumentima, narodna igra i izvorna pjevačka grupa. Tada smo prošli audicije za sve kategorije", prisjeća se Arambašić.

Dodaje da su intenzivne pripreme krenule od oktobra prošle godine.

"Ženska pjevačka grupa na kraju je ostvarila najbolji uspjeh što se tiče našeg KUD-a, mada su i učesnici u druge dvije kategorije bili dobro plasirani. Da bi došle do cilja one su pobijedile dvije muške i tri ženske grupe, a pjevale su zaista najteže glasove", priča on.

KUD "Piskavica" poznatija u Evropi nego kod nas

"Naše društvo je mnogo više poznato u regionu i Evropi nego kod nas i to je žalosno. Nemamo dovoljno adekvatne podrške od šire zajednice, ali ipak Ministarstvo prosvjete i kulture RS ocijenilo je KUD 'Piskavica' veoma visoko, a i Gradska uprava nam daje podršku", kaže Arambašić.

Arambašić otkriva i kako su se žene KUD "Piskavica" pripremale za takmičenje u ovoj popularnoj emisiji, koja gaji narodnu pjesmu, svirku i igru.

"Sve one žive na različitim stranama grada, ali sve su se nakon obavljenih dnevnih obaveza u svojim domovima okupljale naveče i bez obzira na umor, ali i njihove godine, davale sve od sebe", kaže Arambašić.

Ističe da je bitno i to što one imaju i svoje nasljednice, s obzirom na to da već rade s osam djevojaka do 14 godina koje su, takođe, na međunarodnom festivalu autentičnog folklora u Bugarskoj osvojile treće mjesto.

Zanimljive gospođe iz KUD-a "Piskavica", koje su u finalu svojim opaskama  nasmijale publiku, svidjele su se gledaocima, ali i stručnom žiriju koji su činili Dimitrije Golemović, Biljana Krstić i Radojica Kuzmanović.

"Šljivik" je tokom posljednje sezone gledaocima pružio priliku da upoznaju bogatu muzičku tradiciju i brojne talentovane pjevače, svirače i igrače iz Banjaluke, Sokobanje, Zrenjanina, Valjeva, Berana, Leskovca, Subotice i sa Kosova i Metohije.

...
Izvor: YouTube


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop