• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NPRS na Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom

Autor mondo.ba

Narodno pozorište Republike Srpske će sa Nušićevom predstavom "Ožalošćena porodica" nastupiti na ovogodišnjim 31. Susretima pozorišta/kazališta BiH Brčko 2014. u Brčkom.

 NPRS na Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Tradicionalni 31. Susreti pozorišta/kazališta BiH 2014. u Brčko distriktu BiH ove godine će biti održani od 20. do 28. novembra. Na repertoaru će se naći osam tamičarskih predstava i to četiri iz Bosne i Hercegovine, dvije iz Srbije i dvije iz Hrvatske.

Selektor ovogodišnjih 31. Susreta pozorišta Hazim Begagić istakao je da brčanski pozorišni festival ima sve veći i značajniji ugled u teatarskoj javnosti BiH i zemalja regiona i dodao da su temeljni principi kojima se vodio prilikom odabira predstava bili kvalitet predstava u estetsko-umjetničkom smislu ali i društvena angažovanost i inovativnost.

Noć teatra

NPRS će se i ove godine pridružiti i učestvovati u manifestaciji "Noć Teatra"koja će biti organizovana 15. novembra 2014. Tim povodom na Velikoj sceni će se odigrati predstava "Mrešćenje šarana". Predstava igra u 20 sati, a ulaznica košta šest KM. Na Sceni “Petar Kočić” Nevid teatar igra predstavu "Slučajevi". Ulaz je besplatan, a predstava počinje u 21sat i tri minute.

„Protekla dva mjeseca gledao sam predstave koje zadovoljavaju osnovne kriterijume Festivala, a to je da su rađene prema tekstovima autora koji pišu na srpskom, hrvatskom ili bošnjačkom jeziku. Odabrane su četiri predstave iz BiH, a ponuda iz naše zemlje je bila relativno skromna. Od ukupno 12 prijavljenih predstava na repertoaru će se naći dvije predstave iz Sarajeva i dvije iz Banjaluke.

Što se tiče pozorišta iz Srbije odabrane su predstave iz Beograda i Subotice a iz Hrvatske teatri iz Zagreba i Splita. Ponuda pozorišnih predstava iz regiona bila je veoma bogata“, istakao je selektor Hazim Begagić.

Stručni žiri 31. Susreta ove godine čine Meliha Fakić, prvakinja Drame Narodnog pozorišta Tuzla, Branko Cvejić, glumac iz Beograda i prof. dr Darko Lukić, teatrolog iz Zagreba.

Jakov Amidžić, direktor 31. Susreta pozorišta/kazališta BiH, rekao je da je organizaciono sve spremno za početak festivala za koji, kako je istakao, vlada veliko interesovanje. Upratećem programu 31. Susreta pozorišta, Brčko će posjetiti ugledni glumci: Mira Banjac, Enis Bešlagić, Milena Dravić i Vilim Matula, sa kojima će biti organizovani susreti, a brčanska publika će imati priliku posjetiti i nekoliko izložbi u Umjetničkoj galeriji te promociju časopisa „Riječ“.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop