• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Boris Ekimov laureat nagrade Soženjicin

Ruski prozni pisac nagrađen priznanjem koje nosi ime autora "Arhipelaga gulag".

 Boris Ekimov laureat nagrade Soženjicin Izvor: MONDO

Ruski prozni pisac Boris Ekimov (70) laureat je ovogodišnje književne nagrade "Aleksandar Solženjicin", koja nosi ime čuvenog autora "Arhipelaga gulag", Aleksandra Isajeviča Solženjicina (89).

Uglednu nagradu je1998. godine ustanovio sam pisac, a dodeljuje se piscima "koji žive u Rusiji i stvaraju na ruskom jeziku, čije delo karakteriše visok umetnički domet i unosi značajan doprinos očuvanju i razvoju tradicije ruske kulture".

Književna nagrada, koja će biti svečano uručena 15. maja u Moskvi, kako stoji u obrazloženju, dodeljuje se Ekimovu "za oštrinu i bol u opisu ruske provincije i neuništivog dostojanstva skromnog čoveka" i kao piscu koji "u prozi gaji živi narodni jezik", navela je agencija Itar-Taš.

O stvaralaštvu Ekimova Solženjicin je zapisao:

"Poslednju deceniju, kada je izgledalo da je rusko selo izgubljeno iz vida, da ne govorimo o umetnosti, Boris Ekimov je ušao u literaturu kao novi pisac koji govori o selu. U većini jarkih priča i slika Ekimov perom crta malo kome znane naše lokalne prilike. To je živi tok "ekimovskih slika" koje šire naš vidik o teškom životu današnjeg sela, pomažu da se obnovi makar i misleno jedinstvo nacionalnog bića."

Boris Petrovič Ekimov rodio se u gradu Igarkau, u Krasnojarskom kraju (Sibir). Prvu knjigu je objavio 1974. godine.

Autor je velikog broja proznih dela, među kojima su "Devojka u crvenom mantilu", "Dostava", "Viša mera", "Prepad", a u pripremi je zbornik njegovih priča "Ne treba plakati". Laureat je Državne nagrade Ruske Federacije.

Nagrada Solženjicin finansira se od inostranih honorara izdanja "Arhipelaga gulag". Na čelu žirija za dodelu je Solženjicin i poznati ruski kritičari i književnici.

Prva nagrada "Aleksandar Solženjicin" dodeljena je filologu Vladimiru Toporovu 1998. godine, a među laureatima su i Valentin Rasputin, Konstantin Vorobjov, Jevgenij Nosov, Igor Zolotuški.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop