• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje Mesec frankofonije u Beogradu

Mnoštvo pozorišnih predstava, koncerata, književnih večeri, predstavlja okosnicu ovogodišnje proslave Meseca frankofonije.

 Počinje Mesec frankofonije u Beogradu Izvor: MONDO

Kanadski duo "Karmen i David" nastupa večeras u 20 časova u Studentskom kulturnom centru za ljubitelje džeza u bluza, dok će Jugoslovensko dramsko pozorište prikazati "Savremenu igru Posvećenje proleća", 21. marta.

Dan frankofonije, 20. mart, slavi se tokom celog meseca u okviru međunarodne organizacije Frankofonije, koja broji 200 miliona ljudi koji govore francuski jezik.

Reč je o organizaciji koja okuplja 55 stalnih članica i 13 država posmatrača, kojima se 2006. godine, kao posmatrač, pridružila Srbija.

Koman je rekla da Organizacija frankofonije, u kojoj Francuski kulturni centar učestvuje 10 godina, puni ove godine 20 godina.

Frankofonija predstavlja simbol kulturne raznolikosti koja zagovara otvorenost u međunarodnim odnosima i toleranciju koja se zasniva na priznavanju i poštovanju različitosti.

Manifestacija Dana frankofonije počinje klasično - diktatom na francuskom jeziku, koji se održava na Filozofskom fakultetu u Beogradu u subotu 15. marta, a posvećen je Evropi i višejezičnosti.

Diktat je u Beogradu 2007. godine radilo 180 osoba. Reč je o svojevrsnom testu pismenosti na francuskom jeziku, koji je pre osam godina pokrenuo Bernar Pivo, a u kojem učestvuju đaci i akademici.

U nedelju 16. marta, od 9 do 14 časova održava se Prvi frankofoni turnir u fudbalu, na kome učestvuje 12 frankofonih ekipa iz ambasada frankofonih zemalja u Beogradu, Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva kulture Srbije i Meridijan Banke Kredi Agrikol grupe.

Turnir zvanično otvaraju učenici francuske škole u Beogradu i učenici dvojezične nastave osnovne škole "Vladislav Ribnikar".

Veče pripovedanja, iz dva dela, 17. marta, za decu stariju od osam godina u Beogradskom dramskom pozorištu u 19 časova predstaviće Belgijanku Melani Mot i Francuskinju Mirijel Blok, koje će dan kasnije nastupati u Beogradu i Nišu.

U ponedeljak, 17. marta, u 22 časa na drugom programu RTB ljubitelji filma će moći da vide film francuskog režisera Fransoa Trifoa iz 1958. godine "400 udaraca".

U utorak, 18. marta, najavljena je izložba dokumenata i fotografija "Narodna banka Srbije i Centralna banka Francuske u Prvom svetskom ratu" u znak sećanja na vreme kada je Banka francuske dala svoje prostorije u Marselju Banci Srbije, koja je morala da bude evakuisana.

Tog istog dana predviđa se takmičenje u šansoni, koje će pratiti žiri u sastavu Vlado Georgijev, Leontina, Petar Janjatović, a finale se očekuje u Nišu, 19. aprila.

U FKC 19. marta u 18 časova održava se Okrugli sto o frankofonim putopisima, na kome će učestvovati Žan Rolen (Francuska), Marion Graf (Švajcarska) i Vladislav Bajac (Srbija), a dan kasnije u Biblioteci grada Beograda Milica Vinaver će održati predavanje na temu "Pariz u XVIII veku".

Glavni sponzor svih kulturnih manifestacija, na kojima aktivno učestvuju predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva kulture Srbije, Jugokoncerta i ambasada frankofonih zemalja akreditovanih u Beogradu, je Meridijan Banka Kredi Agrikol grupa.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop