• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva izbjeglička pjesnička antologija

Autori mondo.ba Autori Agencije

Antologija srpske izbjegličke poezije "Prognani orfeji" objavljena je u ediciji Brankovog kola iz Sremskih Karlovaca. U zbirci obuhvaćena poezija 116 prognanih srpskih pjesnika

Pod naslovom "Prognani Orfeji", edicija Brankovo kolo iz Sremskih Karlovaca objavila je antologiju srpske izbjegličke poezije iz Hrvatske, BiH i sa Kosova i Metohije s kraja dvadesetog vijeka, koju je priredio Nenad Grujičić.

U antologiju su uvršteni pjesnici koji su u ličnom iskustvu, na sopstvenoj koži osjetili vatru najnovijeg rata u drami prisilnog napuštanja svojih ognjišta. Riječ je o 116 autora, od onih najstarijih rođenih prije Drugog svetskog rata pa do najmlađih koji su još bili djeca u vrijeme izbjeglištva i progona u ratovima s kraja dvadesetog vijeka.

Većina tih pjesnika svoje novo stanište pronašla je u Srbiji, ali i u Evropi, Kanadi, Australiji i drugdje. Među njima su: Duško Trifunović, Dara Sekulić, Vladeta Vuković, Miloš Kordić, Stevan Tontić, Radoslav Zlatanović, Anđelko Anušić, Dejan Gutalj, Branko Čučak, Milena Severović, Radomir Stojanović, Nebojša Devetak, Slobodan Kostić, Goran Simić, Radosav Stojanović, Đorđo Sladoje, Emsura Hamzić, Mićo Cvijetić, Milica Jeftimijević Lilić, Zoran Bognar, Boro Kapetanović, Dušan Praća, Tanja Stupar-Trifunović, Milan Rakulj i mnogi drugi....

Srpski pjesnici su, kako ističe Grujičić u predgovoru, najbrojniji u balkanskoj izbjegličkoj drami s kraja prošlog vijeka, što pored ostaloga govori o rasponima poraza i tragedije jednoga naroda:

"U moru srpskih izbjeglica s kraja prošloga vijeka, koje se mjeri stotinama hiljada duša, izgnanim pjesnicima je ipak, koliko-toliko bilo lakše. Oni posjeduju talenat za rascvat maternjega jezika, koji ih i na pustoj ledini može duhovno skućiti", naveo je Grujičić.

Promocija ove antologije biće održana u četvrtak, 29. juna, u 20:30 časova u Galeriji '96 u Prijedoru.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop