• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. preporučuje Gradimir Stojković

Autor mondo.rs

Jedan od najvoljenijih srpskih pisaca za decu i mlade preporučuje za MONDO knjige koje bi svako trebalo da pročita do punoletstva.

 Šta čitati do 18. preporučuje Gradimir Stojković Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

Gradimir Stojković je autor legendarnog serijala o Hajduku za koji je dobio brojne književne nagrade, između ostalih i Povelju Zmajevih dečjih igara za izuzetan doprinos stvaralaštvu za decu, bezgraničnu odanost svetu detinjstva i najplemenitijim ljudskim težnjama. Najčitaniji je prozni pisac za decu i mlade u poslednjih dvadeset godina na prostorima negdašnje Jugoslavije, zajednice SCG i sada Srbije. Sve knjige su doživele više izdanja. Pesme i priče su mu prevođene na 11 jezika.

Stojković je nedavno u izdanju Lagune objavio novi roman za mlade - "Želim", duhovitu priču o trinaestogodišnjem Željku kome se javljaju nevidljivi svemirci i koriste ga za svoj eksperiment. Ima pravo na jednu želju dnevno: jednom je nestala škola, drugom prilikom ga svi slušaju. Ali šta kad se u Tanju, osim njega, zaljubi i njegov najbolji drug? Da li je rešenje da svako dobije svoju Tanju? Ili da svi zaborave na nju? Ili... Uh, sve može da bude taaako zamršeno! Eksperiment se bliži kraju i Željko ima pravo na još jednu želju...

A koje knjige voli da čita pisac?

"Volim da čitam dobru knjigu, a imam, čini mi se, prilično zahtevne kriterijume, bar što se tiče savremene književnosti. Čitam isključivo prevode na srpski jezik. Kao dete čitao sam sve, bukvalno sve što mi je dolazilo do ruku. U mladosti sam počeo da čitam probirljivije i sistematičnije. Tada sam otkrio i danas mi omiljene pisce Bulgakova, Malapartea, Foknera, Iljfa i Petrova, ali i naše Miljkovića, Antića, Bulatovića, Kapora... Danas čitam uglavnom noću, osim ako nije u pitanju čitanje "po zadatku", što će reći čitanje neke nove knjige mojih savremenika. A omiljenih knjiga imam previše. Izdvojio bih, ipak, A.A. Milna "Vini Pu", Markesa "Sto godina samoće", Tomasa Mana"Čarobni breg", ali i sve što su napisali Branislav Nušić, Branko Ćopić i Stevan Sremac", rekao je za MONDO Gradimir Stojković.

Kao jednog od najvoljenijih domaćih pisaca za decu i mlade  pitali smo Stojkovića koje su tri knjige koje bi on preporučio za čitanje do punoletstva i evo koje je on izdvojio.

1. "Karik i Valja" - Jan Lari

Izuzetna naučna fantastika, koja se po svemu razlikuje od nasilnih ili tzv herojskih.

2. "Magareće godine" - Branko Ćopić

Duhovita, vedra, izuzetnim majstorstvom napisana knjiga o večitim problemima prelaska iz detinjstva u mladost.

3. "Crna knjiga" - Lev Kasilj

Danas malo poznata pripovest o školovanju u carskoj Rusiji i burnim događajima tokom revolucije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop