• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Hašanima odata počast velikom Branku Ćopiću

Autori mondo.ba Autori Agencije

Povodom jubileja 100 godina od rođenja i 30 godina od smrti književnika Branka Ćopića, u njegovim rodnim Hašanima kod Krupe na Uni održana je danas centralna manifestacija.

Na obilježavanju jubileja su, između ostalih, prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Branko Ćopić iza sebe ostavio monumentalno djelo koje je obilježilo ne samo ovaj kraj, već i istoriju srpskog naroda.

Dodik je naveo da je Ćopić na poseban i osebujan način govorio o temi koja nas uvijek prati - borba za slobodu.

"Ta borba za slobodu podrazumijeva i izgradnju mjesta posvećenih velikim ljudima i velikim imenima, kao što je Branko Ćopić", istakao je Dodik.

On je istakao da je izgradnja kompleksa "Bašta sljezove boje" u Hašanima, Ćopićevom rodnom mjestu, jedan od prioriteta i ocijenio da poslije projektovanja i izrade osnovnih dokumenata neće biti problema u realizaciji.

"Republika Srpska će u tome učestvovati. Republika Srpska ima obavezu prema ovom kraju, prema Ćopiću i ovim ljudima, prema svojoj prošlosti, istoriji i svojoj budućnosti", naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je u Hašanima da je Branko Ćopić značajan ne samo u književnosti nego i u identitetu srpskog naroda, posebno na krajiškim prostorima.


Ivanić je rekao da su na Ćopićevim djelima odrastale brojne generacije i da je njegov trag neizbrisiv.

"Branko Ćopić je lijepo govorio o ovom kraju, o ovom narodu i na pravi način ga predstavio svijetu zato se Ćopiću treba vraćati", istakao je Ivanić.

On je naveo ima čvrsta obećanja da će Vlada Azerbejdžana finansirati izgradnju replike Ćopićeve kuće.

"Mi svi zajedno treba da radimo kako bi Hašani postali mjesto gdje će dolaziti djeca i učiti o Ćopiću", rekao je Ivanić.

U Osnovnoj školi "Branko Ćopić", u Krupi na Uni, sinoć je održano književno veče i svečana akademija "Piscu u čast” koju su organizovali Udruženje književnika Republike Srpske i Zavičajno društvo "Branko Ćopić" iz Hašana.

Opština Krupa na Uni, kao organizator manifestacije, predstaviće ovom prilikom prijedlog izgradnje spomen-područja "Bašta sljezove boje" u Hašanima, Ćopićevom rodnom mjestu.

Spomenik Branku Ćopiću ispred Narodne biblioteke u Banjaluci
Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop