• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promovisani romani sa konkursa "Zlatna sova"

Autor SRNA

Na štandu Republike Srpske na beogradskom Sajmu knjiga danas su promovisani najbolji romani sa ovogodišnjeg konkursa za nagradu "Zlatna sova" Zavoda za udžbenike Istočno Sarajevo.

 Romani sa konkursa "Zlatna sova" Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Autor romana "Buncanje", koji je dobio prvu nagradu, Miodrag Lazarević iz Požarevca rekao je Srni da je to roman o dječaku koji je sa 15 godina otišao iz roditeljskog doma u internat na školovanje, 200 kilometara daleko od kuće, te prikazuje život adolescenta u novom okruženju.


"Dječak tamo ima puno drugova, ali svi su usamljeni poput njega", kaže Lazarević o svom romanu, koji je kritika nazvala romanom toka svijesti.

Drugo mjesto pripalo je Draganu Tepavčeviću za "Grad za nezbrinutu djecu", roman o potrazi za identitetom, u kojem je prikazano Sarajevo prije, za vrijeme rata devedesetih godina 20. vijeka i poslije rata.

Treća nagrada Zavoda pripala je Saši Kneževiću za roman "U sjećanju je zaborav".

Knežević je Srni rekao da je knjiga nastala kao plod gorkog iskustva koji su morali da iskuse svi koji su rođeni u Sarajevu, tu živjeli, a potom morali da ga napuste.

"U nevremenu ne možemo očekivati da ono izrodi cjelovite ljude", rekao je Knežević, napominjući da njegova knjiga govori o dvoje djece smještene kod babe i djeda na Palama koji su zbog rata sve izgubili.

Prema preporuci žirija, publici su danas na štandu Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, predstavljeni roman "Rane desete" Ilije Lakušića, koji govori o Crnoj Gori i dešavanjima u njoj od prije desetak godina, te roman "Među živima" Dušana Savića, koji će biti predstavljen i na štandu dijaspore, naveli su predstavnici Zavoda za udžbenike, Istočno Sarajevo.

Roman "Među živima" govori o Drugom svjetskom ratu i porodici čiji je jedan član odveden u logor, sa naglaskom na ono šta se dešava sa tom porodicom koja ostaje u zemlji tokom rata. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop