• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska slavi prosvetitelja Savu

Autor SRNA

Širom RS počele svečanosti u čast Svetog Save

U Banjaluci je večeras održan Svetosavski bal tokom kojeg je više od 50 parova plesalo valcer.
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je Svetosavski bal lijepa tradicija srpskog naroda.

"Ovaj bal se održava u Srbiji više od 150 godina i drago mi je što mu se priključila Banjaluka", rekao je novinarima Čubrilović, koji je podržao Svetosavski bal.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević kaže da je tradicija srpskog naroda vezana za Svetog Savu.

"Bitno je da se u svakom trenutku možemo prisjetiti Svetog Save, a ovaj bal je prilika za to", izjavio je Malešević.

Predsjednik Upravnog odbora Kulturno-umjetničkog društva "Sveti Sava" iz Banjaluke Milenko Dulić napomenuo je da je ovo prvi Svetosavski bal u ovom gradu.

"Cilj nam je da i u narednim godinama ovaj bal bude organizovan u Banjaluci i da obogatimo kulturnu ponudu našeg grada", kaže Dulić.

Svetosavskom balu, na kome su nastupali profesori Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, prisustvovale su zvanice iz društvenog, kulturnog i političkog života Republike Srpske.

U zvorničkom Domu omladine večeras je počela duhovna, kulturna i sportska manifestacija "Svetosavska nedjelja", posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvetitelju SvetomSavi.

"Svetosavsku nedjelju" otvorio je vršilac dužnosti šefa Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Zvornika Milan Cvjetinović, koji je istakao da Gradska uprava podržava sve manifestacije koje se odnose na promovisanje kulture, obrazovanja i svih sadržaja koji oplemenjuju srpsku kulturu.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Zvornik Radosav Perić rekao je da je "Svetosavska nedjelja" jedna od najstarijih manifestacija u Republici Srpskoj, koja se ove godine održava 24. put.

On kaže da se ovogodišnja "Svetosavska nedjelja" poklapa sa dobijanjem statusa grada Zvornika, pa se može reći da je ova manifestacija posvećena i Svetom Savi i gradu Zvorniku.

"Održavanjem i njegovanjem tradicionalne manifestacije `Svetosavska nedjelja` sjećamo se svih naših slavnih predaka koji su ostavili traga na srpsku istoriju i kulturu i na njihovim primjerima učimo da sačuvamo našu tradiciju", rekao je Perić.

Podsjećajući da je Sveti Sava udario temelje srpske državnosti, Perić je rekao da je srpski narod kroz istoriju imao mnogo prelomnih trenutaka, ali da je sjećanjem na Svetog Savu i Nemanjiće, svoje naučnike i književnike, uvijek odolijevao svim izazovima i istrajavao.

Protojerej stavrofor Vidoje Lukić rekao je da se djelom i uspjesima Svetog Save srpski narod nadahnjuje u svakoj oblasti života u kojoj je ostavio svoj pečat.

"Svetosavska nedjelja" počela je književno-muzičkom manifestacijom "Zvornički književnici svom gradu", na kojoj su nastupili zvornički književnici Snežana Nikolić, Dana Gavrić, Slavoljub Tomašević i Cvijan Đapanović, dok je gošća večeri bila Radmila Đokić iz Bijeljine.

Nastupili su i učenici Osnovne muzičke škole iz Zvornika koji su izveli "Himnu Svetom Savi" i recitovali stihove o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju.

U Domu omladine sutra će biti održana "Svetosavska akademija" na kojoj će o Svetom Savi besjediti akademik LJubomir Zuković, a nastupiće i učenici Srednjoškolskog i Tehničkog školskog centra, kao i Prvo zvorničko pjevačko društvo "Izvornik".

Istog danas u Osnovnoj školi "Sveti Sava" biće otvorena izložba knjiga Regionalnog arhiva grada Užice.

U Sabornom hramu u srijedu, 27. januara, biće služena Sveta liturgija, nakon čega će u svim školama, lomljenjem slavskog kolača, biti obilježena školska slava Savindan.

Kulturno umjetničko društvo "Sveti Sava" održaće u četvrtak, 28. januara, u Domu omladine koncert narodnih pjesama i igara, dok će u petak, 29. januara, biti organizovan izbor sportiste za 2015. godinu.

Posljednjeg dana obilježavanja "Svetosavske nedelje" u Sportskoj dvorani biće organizovan Svetosavski turnir u ženskoj odbojci, dok će isti dan u motelu "Laguna" biti organizovan, 18. "Svetosavski bal", na kome će nastupiti beogradski glumac Hadži Nenad Maričić.

Pokrovitelj "Svetosavske nedjelje" je grad Zvornik, a organizator je SPKD "Prosvjeta", u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Domom omladine.

Na Svetosavskoj akademiji koja je nakon 10 godina održana u Doboju nastupili su članovi Srpskog crkvenog pjevačkog društva "Bogoljublje", učenici Muzičke škole "Markos Portugal" i glumačke sekcije Srednje medicinske škole iz ovog grada koji su pripremili bogat program posvećen prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju Svetom Savi.

Protojerej stavrofor Mirko Nikolić rekao je da je prvi put nakon 10 godina na nivou grada organizovana Svetosavka akademija koja je u proteklom periodu održavana samo u školama.

Svetosavsku besjedu održao je protojerej Jovan Mihajlović koji je naveo da sljedbenici racionalističkih mjerila u svojim djelima o Svetom Savi ne objašnjavaju tajne njegove svete ličnosti.

"Nema ni traga objašnjenja koje su to stvaralačke sile preobrazile kneževića Rastka u svetitelja Savu i načinile ga besmrtnim vladarom srpskog naroda", rekao je Mihajlović.

On navodi da se u takvim djelima Sveti Sava veliča kao prosvjetitelj, arhijerej, državnik, rodoljub, književnik i bogoslov, ali se sistematski prikrivaju, odriču ili previđaju stvaralačke duhovne sile koje su od Svetog Save načinile to što jeste.


Gradonačelnik Doboja Obren Petrović istakao je da je svetosavlje najduhovnija crta srpskog naroda, koja se očuvala niz vijekova tokom njegove turbulentne istorije.

"Sjećanje na Svetog Savu i njegov nauk bilo je brana brojnim nedaćama koje su prijetile da nam zatru svijest i identitet tokom mračnih vremena", rekao je Petrović.

Svetosavsku akademiju organizovalo je Pravoslavno arhijerejsko namjesništvo Doboj.

Arhijerejski namjesnik ugljevičko-janjski protojerej-stavrofor Dragan Pejčić rekao je na Svetosavskoj akademiji u Ugljeviku da je srpski narod imao mnogo svetih ljudi, a da je Sveti Sava najveći sveti čovjek srpskoga roda.

"Istoričari kažu da je Sveti Sava bio veliki državnik, veliki crkveni organizator, graditelj hramova, ali iznad svega sveti čovjek Božiji i sva njegova veličina došla je od njegove svetosti", poručio je Pejčić.

Na Svetosavskoj akademiji izveden je bogat kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali hor i dramska sekcija Srednjoškolskog centra "Mihailo Petrović-Alas", recitatorska sekcija i Orkestar harmonika Osnovne škole "Aleksa Šantić" i Kulturno-umjetničko društvo "Rudar" iz Ugljevika.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić rekao je da ova podmajevička opština podržava sve aktivnosti Svetosavske omladinske zajednice /SOZ/, koja je organizator Svetosavske akademije.

"Svetitelj Sava je graditelj naše vjere pravoslavne, naših pravoslavnih škola, države i duše srpskog naroda, čovjek vjere u koju je pretvorio sav svoj život", rekao je Perić.

Predsjednik SOZ Ugljevik Marko Tomić rekao je novinarima da ova organizacija djeluje od 2007. godine s ciljem očuvanja svetosavskog duha i tradicije pravoslavlja u srpskom narodu.

Nakon kulturno-umjetničkog programa, lomljenjem slavskog kolača obilježena je i krsna slava SOZ Ugljevik - Sveti Sava.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop