• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srušen "beogradski zid"

Ambasador Njemačke u Srbiji Volfram Mas je na Trgu Republike, zajedno sa Frankom Belterom, otvorio instalaciju "Muzej beogradskog zida".

 Srušen "beogradski zid"  Izvor: MONDO

U improvizovanom muzeju smješten je dio sačuvane, od kartona napravljene, replike Berlinskog zida, koju je Belter izgradio na beogradskom Trgu Republike 30. oktobra, ali je poslije pet dana zbog loših vremenskih uslova taj "zid" srušen.

Mas je u izjavi medijima objasnio da je replika Berlinskog zida podignuta sa idejom da se sruši na današnji dan, kada Njemačka obilježava 20. godina od pada Berlinskog zida.

Pozivajući se na čuvenu pjesmu grupe "Scorpions" "Wind of Change" (Vjetar promjene), Mas je istakao da je izgleda u Beogradu "vjetar promjene duvao malo snažnije nego u drugim mjestima", i dodao da je to učvstilo njegovo uvjerenje da "u Srbiji zaista postoji potencijal da zemlja vlastitim snagama određuje brzinu kojom će se kretati ka Evropi".

Belter je objasnio da je građenjem "Beogradskog zida" želio da na simboličan način pokaže podjele koje su postojale u Berlinu od 1961. do 1989. godine, ali je na kraju od tog zida ostao samo mali dio što "potvrđuje zaključak da nema smisla graditi zidove".

I berlinski i beogradski zid su srušeni, što znači da je Njemačka danas slobodna država, kao što je i Beograd slobodan grad, ocijenio je njemački umjetnik.

Nekoliko mališana je ponelo čekiće i simbolično više puta udarilo zid, pokušavajući da ga sruši, ali sačuvani dio biće prebačen i nešto kasnije izložen u njemačkom Gete Institutu u Knez Mihailovoj ulici.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop