• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teatar fest: “Sumnjivo lice” na hrvatski način

Autor mondo.ba

Komedija Branislava Nušića “Sumnjivo lice” u režiji Olje Đorđević, a u izvođenju ansambla Hrvatskog narodnog kazališta Osijek odigrana je u subotu uveče u Narodnom pozorištu RS u okviru 19. Teatar festa “Petar Kočić”.

Riječ je o adaptaciji čuvenog Nušićevog djela, čija je radnja smještena u sedamdesete godine dvadesetog vijeka.

Jerotija Pantića (predsjednika opštine) igra Aleksandar Bogdanović, Anđu (njegovu ženu) glumi Tatjana Bertok Zupković, Maricu (njihovu kći) Ivana Čabraja Soldo, a u predstavi igraju još i Vladimir Tintor, Miroslav Čabraja, Duško Modrinić kao (Vića, Žika, Mislav – opštinski činovnici), Aljoša Čepl (Tasa), Mario Rade (Aleksa Žunić), Davor Žunić (gazda Spasa), Anita Schmidt (gazda Miladin), Zorislav Stark (Josa) i Mislav Šimić (Đoka).

Scenografiju je osmislila Vesna Popović, kostimografiju Dubravka Skvrce, autorka muzike je Irena Popović, a koreografije Andreja Kulešević.

“Sumnjivo lice” je komedija u dva čina napisana 1888. godine, ali je zbog satirie usmjerene prema srpskoj provinciji, administraciji i dinastiji Obrenović prvi put igrana tek 1923. godine.

Predsjednik opštine Jerotije Pantić, otvarajući tuđa pisma, na svoju i supruginu žalost otkrije vezu svoje kćeri Marice s nepoznatim obožavaocem koji se zove Đoka. Gotovo istovremeno u opštinu stiže dopis iz Ministarstva unutrašnjih poslova iz Beograda u kome se traži da Pantić uhapsi izvjesno sumnjivo lice koje uz sebe ima revolucionarne dokumente, ali nitko ne zna kako izgleda niti kako se zove, jedini opis koji imaju je da je mlad.

Pantić vidi priliku za napredovanje u službi, pa uz pomoć činovnika Viće, Žike  i Milisava, te pripravnika Tase, špijuna Alekse Žunića  i policajca Jose organizuje lov na sumnjivo lice. Spletom okolnosti i zabune, činovnici smatraju da je upravo Đoka traženo sumnjivo lice, a lov proizišao iz zabune prokazaće svu korumpiranost, pokvarenost, zadrtost i beskrupuloznost činovničkog mentaliteta, potkrepljenog lažnim svjedočenjem Spase i Miladina.

Pohvale domaće publike otišle su glumcima, scenografu i kostimografu, ali sudeći po komentarima naših sugrađana, čini se da je režija ovog djela ključni problem, koji je vidljiv u skoro svakom činu. Ipak, songovi i plesne tačke, kao i izuzetna gluma (naročito Aleksandra Bogdanovića) donekle su izvukli stvar.

Večeras u 20 časova na Velikoj sceni NPRS biće odigrana predstava “Duh koji hoda (Prometejev put)” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop