• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kusturica: Srpska je značajna pobjeda

Emir Kusturica kaže da Republiku Srpsku (RS) doživljava kao vrlo značajnu pobjedu, jer je to prvi put autonomija koju imaju Srbi sa ove strane Drine

 Kusturica: Srpska je značajna pobjeda Izvor: MONDO

"Ideja da se ima Republika je ideja da budemo građani, ali da ne zaboravimo ko smo. Ova druga ideja je da zaboravimo ko smo, ali da ne budemo Srbi. Utoliko to je ta tekovina vrlo važna i ona mora opstati. Inače, tih milion i tristo-četiristo hiljada ljudi izgubiće identitet vrlo brzo i lako", rekao je Kusturica za "Glas Srpske".

Govoreći o pitanju identiteta, Kusturica je naveo da je "na ovim prostorima i u ovoj fazi razvoja veoma važno da svi imaju identitet i da svi budu, ako je moguće, građani".

"U Sarajevu hoće preko noći da naprave građane od nekoga ko je niko. Kako možeš postati građanin ako si niko? To je njihova ideja. Ili da se desi recimo majorizacija. Mislim da to nije moguće", naveo je Kusturica.

Slavni režiser smatra da odnos Sarajeva prema njemu oslikava rečenica: "Dobar je on, pametan, ali što će mu to pravoslavlje".

"Mislim da je tu sporna tačka. To govori o njima, a ne o meni. Ja nemam potrebu ni da ih vidim, niti imam bilo kakvu potrebu da se mjerim time. Izuzev prijatelja koje viđam svakako", rekao je Kusturica.

On je podsjetio da je u jednom periodu mogao birati da postane nacionalni heroj u sredini gdje je rođen ili da bude omražen kod dijela svijeta koji je želio da od njega čuje da je Slobodan Milošević "fašista i gad".

"Tu ključnu rečenicu nikad nisam izgovorio", rekao je Kusturica.

Govoreći o filmskoj industriji, Kusturica je rekao da nikada čovjek ništa nije bolje izmislio od Holivuda.

"To je bila fabrika snova koja je pratila američki san kada je on bio realan. To je trajalo šezdesetih-sedamdesetih, a onda se pretvorilo u fabriku koja nema ništa privlačno, bar za mene", pojasnio je Kusturica.

Čuveni režiser je prije dva dana u Banjaluci održao koncert sa Neletom Karajlićem i bendom "No smoking orkestra", a u ponedjeljak je sa premijerom Srpske Miloradom Dodikom razgovarao o planovima za film "Na drini ćuprija".

(MONDO/Agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop