• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vavedenje Bogorodice

SPC i vjernici obilježavaju praznik Vavedenja, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogorodici.

 Vavedenje Bogorodice Izvor: MONDO

Vavedenje, uspomena na događaj zapisan u Jevanđeljima kada je Bogorodica, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane stupila pod svodove Jerusalimskog hrama, biće obilježen i u beogradskom manastiru posvećenom ovom prazniku, gdje će arhijerejsku liturgiju služiti vikarni episkop hvostanski Atanasije.

Pored manastira Vavedenje na Topčiderskoj zvezdi, praznik će kao svoju krsnu slavu obilježiti i srpska carska lavra manastir Hilandar na Svetoj Gori.

Monaška zajednica cijele Svete Gore pridružuje se ovom slavlju jer Bogorodicu smatraju svojom zaštitnicim.

Prema predanju, Bogorodica je jedina žena koja je stupila na tlo Svete Gore na svom misionarskom putovanju po povratku iz Svete Zemlje, u prvom vijeku nove ere i poslije raspeća i smrti Hristove na Golgoti.

Ovaj praznik, obilježen crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC, jedan je u nizu zapovjednih praznika kojim se veliča uloga Bogomajke u hrišćanskoj vjeri.

Činom Vavedenja Marijinog, kaže jevanđelsko predanje, sveti roditelji ispunili su zavjet da će porod, koji dugo nisu imali, "predati Bogu na službu".

"Napred su išle djevice, sa zapaljenim svijećama, a za njima presveta Deva, ukrašena carskim blagoljepnim haljinama, kako priliči kćeri carevoj i nevjesti Božjoj", zapisano je u "Prologu" vladike Nikolaja Velimirovića.

Hrišćansko predanje kaže da je prvosveštenik jerusalimskog hrama Zaharija, otac svetog Jovana Preteče, uzeo za ruku Mariju i uveo je "ne samo u hram, nego u Svetinju nad Svetinjama, u koju niko nikada ne ulažaše osim arhijereja, i to jedanput godišnje".

Ovo uvođenje djevice Marije na mjesto za prvosveštenike i postupak Zaharijin u hrišćanstvu se tumači kao dio proročanstva o dolasku Spasitelja.

Na pravoslavnim freskama i ikonama Vavedenja slika se Bogorodica u pratnji djevojaka sa upaljenim voštanicama, a jedna od najljepših predstava je slavska ikona manastira Hilandar.

U Crkvi kralja Milutina u Studenici je jedna od najvrijednijih i najbolje očuvanih fresaka sa istom scenom Vavedenja.

Na slavskim ikonama Vavednja slika se i scena ulaska Marije i svetih roditelja u jerusalimski hram.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop