• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo Medjunarodno takmičenje MO

Medjunarodno takmičenje Muzičke omladine, 38. po redu, a šesto u disciplini solo pevanje, svečano je otvoreno u subotu u Kolarčevoj zadužbini.

 Počelo Medjunarodno takmičenje MO  Izvor: MONDO

U ime organizatora Muzičke omladine Beograda pozdravni govor održala je istaknuta umetnica, primadona Beogradske opere i pedagog Radmila Bakočević. Ona je rekla da ovaj značajan kulturni dogadjaj, koji uživa visok ugled u Svetskoj federaciji medjunarodnih muzičkih takmičenja, već gotovo četiri decenije promoviše brojne mlade umetnike i afirmiše prave muzičke vrednosti.

"Mnogi danas vodeći svetski umetnici osvojili su nagrade upravo na ovom takmičenju, raduje pomisao da bi se i medju ovogodišnjim laureatima mogli naći oni kojima bi ta nagrada omugućila da naprave značajan, možda presudan korak u ostvarenju svog umetničkog sna", rekl je Bakočević.

U muzičkom delu svečanosti sa Beogradskim gudačkim orkestrom "Dušan Skovran" pod upravom bugarskog dirigenta Jordana Dafova nastupili su laureati prethodnog pevačkog takmičenja Snežana Savičić Sekulić, sopran i Igor Durlovski, bas iz Makedonije, pobednici 33.Takmičenje održanog 2003. godine kao i Marija Sesilija Munjos, flauta (Argentina/Italija), pobednica prošlogodišnjeg 37.Takmičenja.

Takmičarima i brojnoj publici predstavljen je i medjunarodni žiri koji će ocenjivati takmičare: Bonaldo Djajoti iz Italije, Marija Slatinaru Nistor (Rumunija), Ilmar Lapinš Letonija/Austrija, Radmila Smiljanić, Nikola Mijailović i Konstantin Babić iz Srbije.

Na 38.Takmičenju učestvovaće 33 mlada umetnika iz šest zemalja sveta: soprani, mecosoprani, tenori i basovi, ne stariji od 30 godina. Takmičenje je u dve kategorije, muški i ženski glasovi, u tri etape od kojih prva počinje sutra poslepodne u Kolarčevoj zadužbini.

Druga etapa takmičenja je u sredu, 26.marta a finale u subotu, 29. i nedelju, 30.marta. U finalu takmičare će pratiti Orkestar Beogradske opere pod dirigentskom upravom Dejana Savića. Sve tri etape održavaju se u Kolarčevoj zadužbini.

Dodela nagrada laureatima, za koje je Ministarstvo kulture ove godine izdvojilo 18 000 evra neto, kao i gala koncert, održaće se u Narodnom pozorištu uz učešće Orkestra Beogradske opere pod upravom Savića.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop