• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malo novca za kulturu

Mladi umjetnici iz Republike Srpske smatraju da nije planirano dovoljno novca za kulturu u narednoj godini.

 Malo novca za kulturu Izvor: MONDO

Predstavnici Udruženja likovnih umjetnika Republike Srpske, Centra vizuelne komunikacije "Protok" iz Banjaluke i Gradskog pozorišta Jazavac smatraju da u narednoj godini nije planirano dovoljno novca za kulturu i da su izdvajanja za ovu oblast nedovoljna.

Oni su naveli da su neiskorišteni prostorni potencijali grada Banjaluke za potrebe kulturnih manifestacija osnovni problemi sa kojima se suočavaju u svom radu.

Predstavnici ovih udruženja naglasili su da su upravo o ovim temama željeli da razgovaraju sa nadležnima u gradskoj i republičkoj vlasti, ali da se oni nisu odazvali njihovom pozivu na okrugli sto koji je održan u petak u Banjaluci.

Predstavnik Centra vizuelne komunikacije "Protok" iz Banjaluke Radenko Milak rekao je da je u Banjaluci osnovni problem Kulturni centar "Banski dvor" koji, kako je rekao, umjesto da rješava probleme u kulturi "svoje prostorije drži neiskorištenim".

"Mi smo inicirali određene projekte ka gradu, gdje smo svojim kreativnim potencijalima htjeli da damo nekakav duh tim prostorima i naše inicijative će i u narednom periodu biti usmjerene u tom pravcu", naveo je Milak.

Član Upravnog odbora Udruženja likovnih umjetnika RS Maja Dodig naglasila je da je postojeće probleme neophodno rješavati dijalogom i na skupovima kao što je bio današnji okrugli sto.

"Umjesto da smo današnji dan proveli na sceni pripremajući se za pozorišnu predstavu, u ateljeu ili vježbajući violinu mi svoju kreativnu energiju moramo da koristimo da skrenemo pažnju vlasti na činjenicu da je stvorena negativna klima za naš rad", istakla je Dodig.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Marija Tomić rekla je da je u budžetu za narednu godinu za kulturu trenutno predviđeno 500.000 KM.

Ona je naglasila da su okrugli stolovi kao današnji najbolji način da se prvo konstatuju problemi i pokuša naći rješenje. (Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop