• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karmina Burana u Centru "Sava" 27. marta

Delo teško za izvođenje, jer "publika primeti svaku grešku".

 Karmina Burana u Centru "Sava" 27. marta Izvor: MONDO

Poznato delo Karla Orfa "Karmina Burana" biće izvedena 27. marta u Centru "Sava", a u glavnim ulogama nastupiće gosti iz Australije i Austrije, najavio je urednik programa klasične muzike tog centra Milan Lazović.


Orfovo delo izvešće hor i Simfonijski orkestar RTS-a, mešoviti i dečji hor RTS-a i solisti: sopran Sofija Pižurica, australijski tenor Mark Fauler i austrijski bariton Peter Edelman.

Organizatori očekuju punu Salu, iako je Beograd više puta video ovo delo uživo. Međutim, upravo zbog popularnosti "Karmina Burana" je izuzetno zahtevna za izvođenje jer publika primeti svaku grešku, istakao je Lazović.

Prema rečima direktorke Jugokoncerta Biljane Zdravković, "ova interesantna i kod nas veoma popularna partitura ove godine će biti obogaćena nastupom ansambla 'Renesans' koji će izvesti dve atraktivne numere iz zbornika 'Karmina Burana' koji je nastao u 13. veku, a činilo ga je oko 200 narodnih pesama".

"To će biti kratko podsećanje šta je inspirisalo nemačkog kompozitora da napiše čuvenu kantatu za soliste, hor i orkestar 1936. godine", objasnila je ona.

Dirigent Bojan Suđić, koji je izvođenjem "Karmina Burane" dirigovao i 2003. godine, rekao je da je ovo delo našlo izvanredan način da se "uvuče publici pod kožu" i postane popularnije od nekih pop i rok pesama.

Suđić je najavio i učešće amaterskog hora Music lovers", sastavljenog od 100 članova izabranih audicijom.

Pižurica prvi put peva sopransku deonicu iz "Karmina Burane" i smatra to ozbiljnim izazovom, jer kako kaže, iako je kratka uloga, veoma je teška.

Australijski tenor je do sada učestvovao u izvođenju Orfovog dela u rodnoj Australiji i Bugarskoj, ali je prvi put u Beogradu, zbog čega se, kako je rekao, veoma raduje.

Lazović je najavio da će izvođenju "Karmina Burane" prisustvovati više od 50 učenika Muzičke škole iz Kosovske Mitrovice, kao i studenti muzike iz Kragujevca.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop