• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd: Izložba o zemljotresu u Banjaluci

U Arhivu Jugoslavije u Beogradu otvorena izložba povodom 40 godina od katastrofalnog zemljotresa u Banjaluci 1969. godine.

 Beograd: Izložba o zemljotresu u Banjaluci Izvor: MONDO

Izložbu je otvorio član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.

Izložbu pod nazivom "Zemljotres u Banjaluci 26. - 27. oktobra 1969." predstavio je Arhiv Republike Srpske, koji je prikazao kopije dokumenata iz svog arhivskog fonda, zbirke fotografija, dokumentarnih filmova o katastrofalnom zemljotresu u Banjaluci, koje imaju status pokretnog kulturnog dobra od velikog značaja.

Radmanović je pozdravio saradnju kulturnih i državnih institucija RS i Srbije, navodeći da ovakve izložbe podsjećaju na solidarnost koju su građani Srbije pokazivali prema Banjaluci.

On je naveo da su Banjalučani i prije 40 godina osjetili veliku pomoć Srbije i Beograda, kada se desio tragični zemljotres, koji je "srušio jednu lijepu Banjaluku", ali poslije kojeg je napravljena nova Banjaluka.

Prema njegovim riječima, Banjaluka je sada pet puta veći grad nego što je bila te 1969. godine i želi da sarađuje sa svim gradovima u Srbiji, jer osjeća Srbiju kao dio sebe.

Pozivajući Beograđane i sve građane Srbije da dođu u Banjaluku, on je izrazio uvjerenje da će se nastaviti i pojačati kulturna saradnja RS i Srbije, navodeći da u Banjaluci rado primaju sve koji dođu iz Beograda i da tu bliskost treba održavati.

Na fotografijama su prikazane ruševine nakon zemljotresa, koji je poptuno izmijenio izgled grada Banjaluke, prikazani su porušeni objekti, škole, vjerski objekti, razne ustanove.

Autor izložbe Verica Stošić iz Arhiva RS rekla je da je zemljotres u Banjaluci u oktobru 1969. godine postao parametar i vremenska distanca sa koje Banjalučani mjere događaje - prije i poslije zemljotresa.

Ona je podsjetila na tragične dane zemljotresa, kada je bilo mnogo ljudskih žrtava i razaranja, ističući posebno ljudsku humanost i solidarnost koju su iskazale sve tadašnje republike Jugoslavije, među kojima i Srbija i grad Beograd, koji su slali pomoć.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop