• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježeno 110 godina "Srbadije"

Svečanim koncertom u subotu uveče je u Bijeljini obilježeno 110 godina postojanja Srpskog crkvenog pjevačkog društva "Srbadija".

 Obilježeno 110 godina "Srbadije" Izvor: MONDO

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije blagoslovio je ovo društvo i koncert u Bijeljini, gradu u kojem je "Srbadija" i osnovana davne 1899. godine, i uručio im Orden Svetoga Save koji je "Srbadiji" dodijelio Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve.

U svojoj besjedi vladika Vasilije je rekao da je ovaj koncert prilika da bude obilježen jedan značajan jubilej - 110 godina stvaralačke akcije, nacionalnog bitisanja srpskog naroda u kome su članovi ovog društva poticali nacionalni duh, unosili okrepljenje i nadu sa molitvom Bogu da sutrašnji dan bude bolji nego što je današnji.

Sveti arhijerejski Sinod SPC dodijelio je Desanki Trakilović, umjetničkom direktor Hora, Orden Svetog Save za, kako je navedeno, beskrajnu ljubav prema Crkvi, doprinos širenju duhovne muzike na bogosluženjima i širenje nacionalne srpske kulture u svijetu.

Sinoćnji skup u ime Vlade Srpske pozdravio je savjetnik premijera Miladin Dragičević, naglasivši da "Srbadija" ima svu podršku Vlade RS.

"U ime premijera Milorada Dodika i Vlade RS prenosim vam pozdrave i čestitke za ovaj veliki jubilej. Vezivno tkivo svakog naroda jeste njegova tradicija, a ta tradicija su i materijalne vrijednosti, znanje, vještina i umjeća, a pogotovo one koje odolijevaju vremenu", rekao je Dragičević.

Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić rekao je da 110 godina postojanja predstvalja rijedak jubilej te da o "Srbadiji" ne treba mnogo govoriti, jer, kako je naglasio, sam njen naziv dovoljno kazuje.

Društvo "Srbadija" uručilo je nakon koncerta zahvalnice i priznanja pojedincima i institucijama koji su u proteklih 17 i po godina imali razumijevanja i pomogli u materijalnom i svakom drugom pogledu.

Zahvalnice su, između ostalih, uručene vladiki Vasiliju, premijeru RS Miloradu Dodiku, koju je u njegovo ime primio savjetnik Miladin Dragičević, predsjedniku RS Rajku Kuzmanoviću, koju je primio njegov šef Kabineta Draško Milinović, Ministarstvu prosvjete i kulture RS, Ministarstvu civilnih poslova BiH i načelniku opštine Bijeljina Mići Mićiću.

Zahvalnice su uručene i drugim brojnim pojedincima, sponzorima, ustanovama i institucijama Bijeljine i RS.

"Srbadija" je osnovana u jesen 1899. godine na inicijativu tadašnjih kulturnih radnika Bijeljine, a uz veliku pomoć dva sveštenika koji su tada radili i živjeli u Bijeljini. Hor je uspješno radio sve do kraja Drugog svjetskog rata kada mu je zabranjen rad zbog prefiksa "srpski" u nazivu.

Hor je obnovljen 1992. godine zahvaljujući ustrajnosti i entuzijazmu dirigenta Desanke Trakilović i od tada polako izlazi iz svojih okvira i doživljava svoje "zlatno doba".

"Srbadija" je osvojila brojne nagrade na evropskim i svjetskim takmičenjima i zauzima šesto mjesto na svjetskoj rang-listi horova "Inter-kultur fondacije" u kategoriji tradicionalne muzike.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop