• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istanbul - jedan od tri grada kulture 2010.

Istanbul, Pečuj i Esen tri su glavna evropska grada kulture za 2010. godinu

 Istanbul - jedan od tri grada kulture 2010. Izvor: MONDO

Istanbul je pored Pečuja iz Mađarske i Esena iz Njemačke, jedan od tri glavna evropska grada kulture za 2010. godinu i to prije svega zbog njegove dugogodišnje istorije i savremene umjetnosti.

"Istanbul, grad koji najviše inspirše na svijetu", tako glasi slogan u reklamnoj kampanji tog evropskog grada kulture za 2010.

Ta 15-milionska metropola na Bosforu ima mnogo toga što je čini atraktivnom. To su, prije svih, istorijske znamenitosti: bivša vizantijska katedrala Aja Sofija, takozvana "Plava džamija" koja se zapravo zove Džamija sultana Ahmeda, zatim sultanova palata Topkapi iz Osmanlijskog perioda i Galata kula koju su svojevremeno izgradili majstori iz Đenove.

Jedna od atrakcija je i velika građevina na južnoj obali starog grada poznatog po imenu Jenikapi. Tu se nalazi čvorište moćnog saobraćajnog projekta, čiji bi središnji dio u vidu podzemne željeznice trebalo da bude dug jedan kilometar i 400 metara.

Tunel bi se nalazio na dubini od 56 metara ispod Bosfora i sa prugom koja bi po satu mogla da primi 150.000 putnika rasteretio bi Istanbul od akutnih saobraćajnih problema.

No, već prilikom prvih građevinskih mjerenja pronađeni su ostaci antičke luke Vizanta. Radovi su bili obustavljeni i područje su prvi put istražili arheolozi.

Jedan od njih je i Ralf Beks sa univerziteta u Tibingenu  Njemačkoj.

"Rano gvozdeno doba smo dokazali novim iskopinama u Jenikapiju, tako da ovde u Istanbulu zaista možemo poći od toga da je tu postojalo konstantno naseljavanje. To naravno dodatno podcrtava značaj tog mjesta", izjavio je Beks za njemački državni radio "Dojče vele".

Iako Istanbul važi za grad koji je otvoren prema svijetu, ipak manjine tu gotovo da i ne dolaze do izražaja. Tu je, na primjer, pre 50 godina živjelo 120.000 Grka sa Bosfora, a danas ih ima samo 3.000.

Za grčki patrijarhat na obali Zlatnog roga, koji formira vođstvo pravoslavlja širom svijeta, to predstavlja ozbiljan problem jer će patrijarh i njegovi nasljednici, kako kaže potparol pop Dositeos, morati da budu turski državljani.

"Turski episkopi su trenutno, zajedno sa patrijarsima, u poznim godinama. Pronaći nekog mlađeg mitopolita, odnosno episkopa, koji je turski državljanin i živi u Turskoj biće veoma teško", rekao je on njemačkom radiju.

Zbog toga se Grci nadaju da će bogoslovija na ostrvu Hejbeli, koji pripada Istanbulu, a koja je zatvorena 1971. godine, biti ponovo otvorena. Tako bi se u Turskoj iznova mogli obrazovati pravoslavni sveštenici. Manjina na Bosforu bi time bila jača, a glavni grad Istanbul bi dobio na međunarodnoj sceni.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop