• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba u čast Džejmsa Džojsa

Međunarodna književna manifestacija posvećena jednom od najuticajnijih književnika 20. veka.

 Izložba u čast Džejmsa Džojsa Izvor: MONDO

Šestodnevna međunarodna književna manifestacija "Džejms Džojs/centar i obod", posvećena jednom od najuticajnijih književnika 20. veka, otvorena je izložbom "Džejms Džojs, naš savremenik" u Kulturnom centru Beograda.

U izlogu knjižare Stubovi kulture izloženo je 16 panela sa fotografijama Džejmsa Džojsa (1882-1941) iz različitih perioda života tog irskog pisca, emigranta koji je veći deo svog života proveo izvan Irske (u Parizu, Trstu, Cirihu) ali čiji je književni svet čvrsto ukorenjen u rodnom Dablinu, gradu koji je poslužio kao pozornica i predmet njegove celokupne proze.

Džojs je ostao upamćen najpre po svom romanu "Uliks" (1922), a potom i kontroverznom "Fineganovom bdenju", zatim zbirkom priča "Dablinci" (1914) i poluautobiografskom romanu "Portret umetnika u mladosti" (1916).

Kako je Tanjugu izjavila urednik Književno-tribinskog programa KCB-a Olivera Stošić, putujuća izložba odseka za kulturu Ministarstva inostranih poslova Irske organizovana povodom stogodišnjice "Blumsdeja" (16. jun 1904), dana u kojem se odigrava radnja Džojsovog remek-dela "Uliks", stigla je u našu zemlju iz Pekinga.

Od 2004. godine, kada je izložba postavljana u Dablinu, paneli na kojima je tekstom i fotografijama hronološki data priča o životu, radu i značaju Džojsa, obišla je mnoge zemlje.

U "Beoizlogu" kao sastavni deo izložbe emituje se muzika koju je Džojs uneo u svoju prozu kao bitan element dela a u prostoru knjižare "Stubovi kulture" tokom dana kontinuirano se puštaju tri dokumentarna filma u trajanju od 10 do 12 minuta.

Filmovi su rađeni u produkciji Narodne biblioteke Irske i detaljno se bave kontroverzom izazvanom "Uliksom", odnosom između Džojsa i Narodne biblioteke Irske, kao i Džojsovim zaveštanjem savremenom dobu.

U Galeriji Artget KCB publika će večeras moći da vidi televizijsku dramu "Izgnanici" Džejmsa Džojsa u režiji Mire Trailović koja je prikazana na RTS-u 1973. godine, a uvodne napomene daće dr Ivana Milivojević, incijator cele manifestacije i organizator njenog akademskog dela.
Osnivač Književnog društva Džejms Džojs u Beogradu Milivojevićeva je kazala da je ovo prvi događaj koji organizuje Društvo osnovano prošle godine čijih se 18 članova zalaže da ono ne bude striktno akademska institucija već da okuplja entuzijaste koji vole Džojsa.

Ona je najavila da će najšira javnost tokom međunarodne književne manifestacije do 31. marta u KCB-u, na Filološkom fakultetu i u Biblioteci grada Beograda imati retku priliku da sluša neke od najvažnijih proučavalaca Džojsovog stvaralaštva iz Dablina, Ciriha, Ženeve, Praga, Pariza, Nanta, Londona, Zagreba i Beograda.

"Sutra je u KCB-u predavanje o Džojsu u svetlu irskog modernizma Deklana Kajberda (Declan Kiberd), 80-godišnjaka, prvog džojsologa u Evropi", kazala je ona i dodala da se dugo godina posle objavljivanja "Uliksa" Džojs smatrao opscenim piscem i da se proučavao samo u SAD.

Osnova ovog Kajberdovog predavanja biće njegova knjiga "Izmišljanje Irske", koja daje pregled irske književne tradicije.

Za naredni dan zakazan je okrugli sto "Džojs na meniju", na kome će učestvovati najeminetniji proučavaoci Džojsovog dela: direktorka Džems Džojs istraživačkog Centra na Univerzitetskom koledžu u Dablinu En Fogarti, direktor Džems Džojs fondacije u Cirihu Fric Sen, profesor na Univerzitetu u Ženevi Dejvid Spur i profesor na Univerzitetu u Pragu Luj Arman.

Svi razgovori biće prevođeni na srpski jezik.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop