• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Lovac na zmajeve" najprodavanija knjiga 2009

Roman Haleda Hoseinija "Lovac na zmajeve" najprodavanija je knjiga u 2009. godini, pokazuje istraživanje sajta Knjizara.com.

 "Lovac na zmajeve" najprodavanija knjiga 2009 Izvor: MONDO

Na osnovu podataka koje su svakoga mjeseca slale najveće knjižare u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Šapcu, Banjaluci, Podgorici, Kotoru i Herceg Novom, Knjizara.com je tokom prošle godine objavljivala liste najprodavanijih 20 naslova u prethodnom mjesecu.

Haled Hoseini je američki pisac porijeklom iz Avganistana. Njegov debitantski roman objavila je izdavačka kuća "Laguna" 2006. godine i od tada "Lovac na zmajeve" ne silazi sa liste bestselera.

Roman, koji je u svijetu prodat u više od milion primjeraka, pripovijeda o žestokoj okrutnosti i ljubavi koja iskupljuje. One mijenjaju život Amiru, mladom i bogatom pripovjedaču, koji sazrijeva u posljednjim mirnim danima svoje otadžbine, prije revolucije i upada ruske vojske. U "Lovcu na zmajeve" Hoseini daje živopisnu priču koja čitaoce podsjeća na to koliko se njegov narod bori da trijumfuje nad nasiljem koje mu i danas prijeti.

Poslije ovog dijela objavljen je novi roman istog autora "Hiljadu čudesnih sunaca", koji je takođe stalno prisutan na listi najtraženijih knjiga, ali zaostaje za "Lovcem na zmajeve", pa je na godišnjoj listi zauzeo četvrto mjesto, piše "Press".

Vicešampion na listi je prošlogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade "Tesla portret među maskama" Vladimira Pištala. Treće mjesto zauzela je knjiga Ronde Bern "Tajna", koju su književni kritičari opisali kao "apsolutno bezvrijednu"! Sličan slučaj je i sa "Kolibom" Vilijama Janga, koju je kritika dočekala na nož. Ova knjiga objavljena je 2009. i tokom cijele godine dominirala je na mnogim listama bestselera. Na šestom mjestu je roman Marije Jovanović "Dovoljan razlog", koji je 2008. bio izuzetno popularan, pa se interesovanje nastavilo i u 2009, ali posljednjih mjeseci ga nema više ni među 20 bestselera.

Za njom slijedi knjiga "Priči nikad kraja" novinarke B92 Gorice Nešović i Jelice Greganović. Ovo djelo pripada klasičnom "ženskom pismu", ali u modernoj formi jer je riječ o blogu. "Pobjednik je sam" Paula Koelja je na osmom mjestu, iako se pojavio tek sredinom godine. Na devetom mjestu je "Zamak u Pirinejima" Justejna Gordera, koji je postao kultni pisac poslije "Sofijinog svijeta". Deseto i 11. mjesto pripadaju romanima Karlosa Ruisa Safona "Igra anđela" i "Sijenka vjetra". Ovaj španski pisac je u posljednje četiri godine postao miljenik srpskih čitalaca, a nedavno je objavio i novi roman "Marina".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop