• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađeni ostaci srednjeg neolita na Medijani

Arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika otkrili su ostatke praistorije iz srednjeg neolita

 Pronađeni ostaci srednjeg neolita na Medijani Izvor: MONDO

Prilikom raskopavanja lokacije za izgradnju benzinske pumpe na putu Niš-Niška Banja, arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika otkrili su ostatke praistorije iz srednjeg neolita (peti milenijum p.n.e.) i iz drugog milenijuma pre naše ere (13-14. vek p.n.e).

"Otkrili smo ostake srednjeg neolita (Starčevačka kultura) i poluukopanu zemunicu u kojoj je bilo ostataka keramike i životinjskih kostiju, naveo je arheolog Aleksandar Aleksić.

Prema prvim analizama, zemunica je iz vremena prelaska iz bronzanog u gvozdeno doba, što znači da se radi o kraju drugog milenijuma (13-14. vek pre Hrista).

Najnovija otkrića još jednom potvrđuju da arheološki lokalitet Medijana ima veći značaj od onog koji mu se obično pripisuje vezivanjem za Konstantina Velikog (280-337. godine nove ere) i kao mesto rezidencije rimskih careva u trećem i početkom četvrtog veka nove ere, napomenunju arheolozi.

Otkriveni objekat nalazi se na oko 300 metara od horeuma (žitnice) između pruge i puta za Nišku Banju i pripada "Medijani 2".

Iz ranohrišćanskog perioda, arheolozi su otkrili nekropolu za koju pretpostavljaju da je germanski grob.

Aleksić je pojasnio da su Germani u tom periodu imali status "federata", Rimsko carstvo im je dozvoljavalo naseljavanje uz obavezu da brane granicu od upada varvara.

"Otkriven je i objekat iz četvrtog veka za koji se osnovano pretpostavlja da je bio u vezi sa ranije otkrivenim objektom (vila sa konhama).

Najnovija otkrića potvrđuju da se naselje širi ka jugu i da taj arheološki kompleks zauzima mnogo širi prostor od 40 hektara ("Medijana 1").

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop