• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPC slavi Jovanjdan

U Svim hramovima SPC obilježava se Sabor svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan, jedna od najčešćih srpskih slava.

 SPC slavi Jovanjdan Izvor: MONDO

To je jedan od praznika posvećenih svetitelju i proroku koji je najavio dolazak Spasitelja i krstio ga na rijeci Jordanu.

Prema predanju, mnogi su mislili da je Jovan obećani Mesija ali je on, prepoznavši Isusa prilikom njegove prve javne propovijedi, rekao - "To je jagnje Božije koje uze na sebe grijehe svijeta".

U Crkvi je ovaj svetitelj poznat i kao Jovan Preteča, a njegov praznik svrstava u red najvećih proročkih praznika jer se za Svetog Jovana, najbližeg sljedbenika i bliskog rođaka Isusa Hrista, vezuje početak misije Spasitelja i početak hrišćanske propovijedi.

Ovaj praznik se slavi dan poslije Bogojavljenja koje je sjećanje na krštenje Isusovo i ulogu svetitelja koji je pripremao narod za novu vjeru.

Na pravoslavnim ikonama Sveti Jovan je najčešće predstavljen sa krstastim štapom u lijevoj ruci i napisom - "Pokajte se, jer je blizu carstvo nebesko".

Od mladosti je bio posvećen vjeri i kao branilac javnog morala suprotstavljao se razvratu rimskog društva koji je u njegovo vrijeme dostigao vrhunac.

Sveti Jovan je javno osudio i cara Iroda Antipu koji je preoteo ženu svom bratu Filipu. Carica Irodijada je, kaže predanje, nagovorila kćerku Salomu da od Iroda zatraži glavu Jovanovu.

Sveti Jovan uzor je poštenja i pravdoljublja pa se i u srpskom pravoslavlju poštuje i običaj bratimljenja "po Bogu i Svetom Jovanu".

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop