• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mona Lizin osmijeh nije Mona Lizin...

Italijanski stručnjaci podneli zahtev za ekshumaciju Da Vinčijevih ostataka. Oni pokušavaju da utvrde da li su Mona Liza i autor - ista osoba.

 Mona Lizin osmijeh nije Mona Lizin... Izvor: MONDO

Italijanski stručnjaci podnijeli su zahtjev za ekshumaciju ostataka slavnog renesansnog majstora Leonarda da Vinčija da bi obavili rekonstrukciju njegovog lica i utvrde da li se iza Mona Lize ustvari krije slikarev portret.

Špekulacije oko misterioznog identiteta Mona Lize dugo su uzbuđivale istoričare i umjetnike. Po jednima, radi se o Lizi Gerardini, supruzi jednog firentinskog trgovca. Po drugima, moguće je da ta Leonardova slika predstavlja portret njegove majke.

Međutim, već neko vrijeme u naučnoj zajednici u Italiji pojavila se hipoteza po kojoj je Leonardo da Vinči zbog svoje sklonosti ka enigmama na toj slici samog sebe predstavio u ženskom liku.

Naučnici iz nacinalnog odbora za kulturnu baštinu ističu da bi proučavanjem slikarevog skeleta uspjeli da rekonstruišu njegovo lice i time razriješe misteriju oko Mona Lizinog identiteta.

Silvano Vinčenti, koji se nalazi na čelu tima italijanskih istraživača, kaže da bi prvo trebalo da se utvrdi da li su ostaci za koje se vjeruje da su Leonardovi, zaista njegovi.

Da bi to ustanovili, naučnici će koristiti radiokabonski metod C14 i izvršiti poređenje DNK kostiju koje pronađu u grobu sa DNK potomaka porodice Da Vinči.

Ukoliko Leonardov identitet bude potvrđen, stručnjaci će moći da pristupe rekonstruckiji njegovog lica.

Zahtjev za ekshumaciju slikarevih ostataka trenutno razmatraju nadležne vlasti u Francuskoj gdje su ostaci pokopani. Italijanski istraživači trebali bi da dobiju konačno odobrenje do početka ljeta.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop