• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slobodan Zubanović dobitnik "Zmajeve nagrade"

Beogradski pjesnik Slobodan Zubanović dobitnik je "Zmajeve nagrade" Matice srpske za 2009. godinu za zbirku "Soneti sa sela".

 Slobodan Zubanović dobitnik "Zmajeve nagrade" Izvor: MONDO

Predsjednik petočlanog žirija za dodjelu te pjesničke nagrade, književnik i kritičar Mihajlo Pantić rekao je na da će ta nagrada Zubanoviću biti uručena 16. februara na svečanoj sjednici u Matici srpskoj.

Odluka o laureatu tog najuglednijeg priznanja za pjesništvo u srpskom jeziku i kulturi donijeta je većinom glasova žirija, u kome su i Slavko Gordić, Bojana Stojanović-Pantović, Đorđo Sladoje i Ivan Negrišorac.

Iz prošlogodišnje preobilne domaće pjesničke produkcije, u kojoj među nekoliko stotina objavljenih naslova "preovlađuje prosjek", bilo je i veoma kvalitetnih djela "produktivnih pjesnika", od kojih je u širem izboru za nagradu izdvojeno njih desetak da bi se na kraju odlučivalo o dvojici kandidata, rekao je Pantić na konferenciji za novinare.

Dva glasa dobio je Dobrosav Smiljanić za knjigu "Iskušenja u nevidljivom", u izdanju Biblioteke "Stefan Prvovenčani" u Kraljevu, koja predstavlja izbor iz njegovog dosadašnjeg pjesničkog opusa, a ne nova pjesnička knjiga.

Članovi žirija su istakli da su za nagradu koju, prema propozicijama, pjesnik može da dobije samo jednom (izuzetak je dvostruka dobitnica Desanka Maksimović), ozbiljno konkurisali i Tanja Kragujević, Miodrag Raičević, Radmila Lazić, Selimir Radulović i Ivan Rastegorac.

"Zmajevu nagradu", koja nosi ime jednog od najvećih srpskih pjesnika Jovana Jovanovića Zmaja, Matica srpska je prvi put dodjelila 1954. godine.

Sastoji se od novčanog iznosa, od 2.000 evra u dinarskoj protivvrijednosti, diplome i štampanja djela u zborniku, a biće uručena na svečanoj sednici Matice, 16. februara, povodom Dana naše najstarije kulturne ustanove.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop