• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rembrant iz kupatila

Na Rimokatoličkom univerzitetu u Vašingtonu otvorena je izložba čiji je centralni eksponat Rembrantov mali bakropis iz 17. vijeka.

 Rembrant iz kupatila Izvor: MONDO

Bakropis je predsjednik univerziteta otkrio u kupatilu.

Dimenzije bakropisa Rembranta Van Rijna su nešto manje od 12 puta 13 centimetara, tako da nije ni čudo što je godinama bio zaturen. Bakropis, iako otkriven 1998. godine, tek sada je ugledao “svjetlost dana”.

Dejvid O’Konel, predsjednik univerziteta otkrio je remek djelo u jednom ormariću u Nudžent Holu, krilu fakulteta gdje su bile smještene njegova kancelarija I prostorije za stanovanje.

“Nestalo je papirnog ubrusa I krenuo sam po nov. Otvorio sam ormarić, izvadio ubruse i primijetio ram kako viri na du, ispod nekih papira i sitnica. Izvukao sam ram i u njemu je bila slika… Odmah sam prepoznao stil i okrenuo poleđinu gdje se nalazio sertifikat o autentičnosti umetničkog djela. Na njemu je pisalo – ‘originalni Rembrantov bakropis’”, kaže O’Konel.

Bakropis je potom okačio u spavaću sobu i prošle su godine prije nego što je pozvao arhivarku univerziteta da pogleda bakropis. Još jednom je potvrđeno da je bakropis zaista izradio slavni holandski majstor.

Malo Rembrantovo djelo, procijenjeno na tek četiri hiljade dolara, sada je glavni dio izložbe u univerzitetskoj biblioteci koja se zatvara u maju ove godine.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop