• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biblijski kraljevi su zaista postojali

Jedan izraelski arheolog tvrdi da je antičko utvrđenje nedavno pronađeno u Jerusalimu dokaz da su jevrejski kraljevi David i Solomon zaista postojali.

 Biblijski kraljevi su zaista postojali Izvor: MONDO

Arheolog Eilat Mazar, profesorka na Jevrejskom univerzitetu, izjavila je da pronađeni dijelovi grnčarije ukazuju da su zidine nastale još u X vijeku pre nove ere.

Ukoliko se njena procjena pokaže tačnom, ovo nalazište će pružiti dokaze da je u Jerusalimu postojala jaka centralna vlast budući da su za izgradnju gradskih zidina potrebni veliki resursi i organizacija.

Ovo otkriće bi odgovaralo biblijskom računanju po kojem su kraljevi David i Solomon vladali tim područjem u X veku prije nove ere.

To bi potvrdilo tezu grupe arheologa, kojima pripada i sama Mazar, da "biblijski kraljevi" nisu samo mitski likovi već da su zaista postojali.

Polazeći od starosti i mjesta na kome se utvrđenje nalazi, Mazar veruje da je podignut u doba kralja Solomona.

"Ovo je najznačajnije zdanje iz vremena prvog hrama u Izraelu. To znači da je u to doba, tj. u X vijeku, u Jerusalimu postojala vlast sposobna da sagradi impresivno i masivno utvrđenje", istakla je ona, prenijeli su svetski mediji.

Monumentalno utvrđenje sa zidom dugim 70 metara pruža se nedaleko od starog jezgra Jerusalima gde se nalazi i jevrejski Sveti hram.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop