• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Studio Jazavac - fabrika glumačkih talenata

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Premijerom predstave "Dragi moj profesore", u režiji Vladimira Đorđevića u subotu je počela Sedmica Studija Jazavac, gdje publika do 23. juna ima priliku da pogleda prezentacije svih grupa škole glume banjalučkog GP Jazavac.

Studio Jazavac počinje prve sedmice u septembru i traje do kraja juna, a tokom 10 mjeseci rada polaznici imaju priliku da se upoznaju i savladaju osnovne elemente glume, scenskog govora, ali i ostalih segmenata umjetnosti.

Takođe, jednom mjesečno imaju priliku da prisustvuju časovima baleta, muzike, akrobatike... Svoje vježbe i stečeno znanje, svake godine prikazuju u Sedmici Studija Jazavac koja se održava krajem juna, a gdje se, pod vođstvom svojih mentora, predstavljaju publici. Za mlade glumce to predstavlja veliko zadovoljstvo i sreću, a za mentore koji rade sa njima tokom godine, najveću nagradu.

Glumac i režiser Vladimir Đorđević kaže da je generacija koja je već treću godinu u Jazavcu imala zadatak da napravi cijeli pozorišni komad. Tako je nastala predstava "Dragi moj profesore", koja je odigrana u subotu.

"Publika je odlično reagovala, a mislim da će predstava imati pravi odjek u sljedećoj sezoni kada bude igrala. Predstava je na neki način edukativna, možda bi mogla da se igra i u školama, kako bi svi mi stavili prst na čelo i vidjeli da li je ovo taj obrazovni sistem kome težimo ili treba nešto da mijenjamo...

Takođe, u utorak je održana prezentacija 6. generacija Studija Jazavac. Njih trenutno ima osmoro u grupi, u početku ih je bilo 12, a vremenom su neki od njih odustali. Ekipa koja je sada ostala je kompaktna, talentovana, pišu zajedno... Ove godine tema je bila 'radnja', oni uče kako da sprovode radnju na sceni, a dosta smo radili i na vježbama opuštanja, razne vježbe improvizacije koje razvijaju maštu... Veoma sam zadovoljan kako je sve to prošlo", kaže Đorđević za MONDO.



U nedjelju je u okviru Sedmice Studija Jazavac održana premijera predstave "Naša igra", autorski projekat 4. generacije, čiji je mentor Dragana Marić.

"Sa grupom članova Studija Jazavac, koji su upisani 2014. godine, a koji su bili najmlađa grupa ikada upisana u Studio, radila sam protekle tri godine. S obzirom na to da sam zajedno sa njima prolazila fazu odrastanja i sazrijevanja, osluškivala njihove želje i potrebe, pratila njihovu svakodnevnicu, odlučila sam da napravimo autorski projekat koji će prikazati sliku života njihovih vršnjaka i svakodnevnice.

Ponosna i zadovoljna rezultatom, nakon svih godina rada sa njima, sada ostaje da smislimo novi plan jer svi oni žele da nastave sa radom u Studiju bez obzira što program škole glume i govora traje tri godine.

Uspjeh djece koja se u Studiju Jazavac oslobađaju, razvijaju maštu, uče pravilnom govoru i dikciji, njihovi osmijesi i sreća nakon prikazanih prezentacija, najveća su nagrada svih predavača koji rade sa njima (Slađana Zrnić, Nikolina Friganović, Vladimir Đorđević, Dragana Marić, Belinda Božičković, Snježana Mišić, Sandra Ljubojević) ali i nama koji smo sa iskrenom željom i ciljem pokrenuli Studio Jazavac kako bi bio utočište djeci i omladini", kaže za MONDO glumica Dragana Marić.


U okviru Studija Jazavac u nedjelju je održana i premijera predstave "Pretplatnik je ubuduće nedostupan", autorski projekat 4. generacije, čiji je mentor Velimir Blanić.

"Predstava je prošla odlično, to je meni bila prilika da uradim jedan autorski projekat sa generacijom koja je ove godine završavala Studio glume, nakon tri godine pohađanja. Napisao sam tekst za predstavu, raspisao likove, a režiju smo radili zajedno...

Nakon predstave prišlo mi je mnogo prosvjetnih radnika, dali su mi lijepe komentare, žele da se ta predstava igra i za osnovne škole. Oni smatraju da je tema aktuelna i da ne samo djeca, već i nastavnici treba da pogledaju tu predstavu, jer govori o situaciji u školstvu, odnosu učenika prema nastavniku, učenika prema nastavniku, itd... Jako uspješno i jako dobro je sve prošlo", kaže za MONDO Blanić, inače profesor glume na banjalučkoj Akademiji umjetnosti.

"Ovo je meni četvrta generacija, uglavnom radim sa uzrastom osnovna škola - početak srednje škole, a do sada smo imali jako dobru saradnju. Sa njima radim tematiku koju radim i sa studentima na Akademiji umjetnosti. Shvatio sam da je u cijeloj priči najbitnija volja i motivacija za glumom. Nebitno je ko koliko ima godina, ko kakvo predznanje ima, već je bitno da osoba koja se odluči na to da bude svim srcem u tome i da želi da radi i da uči. Nema knjige i udžbenika po kojem se gluma može naučiti. Ona se najviše uči od partnera na sceni, od sugestija, kritike, komentara sa strane, naravno od mentora, ali najviše jedni od drugih", priča Blanić.


Dodaje da mu je drago što je dio ekipe u Jazavcu i što ima priliku da pored studenata, radi i sa djecom, jer mu to mnogo pomaže u profesionalnom radu.

"Roditelji su jako zadovoljni, drago im je što djeca imaju priliku da pored škole, koju naravno stavljamo na prvo mjesto, imaju priliku da uče o životu, neke prave, kvalitetne stvari, da prepoznaju kvalitet u drugima, da cijene sebe i jednostavno žive jedan kvalitetniji i bolji život", kaže Blanić.

Večeras u pozorištu Jazavac 19 časova biće održana prezentacija 6. generacije, mentorke Belinde Božičković, a prezentacija 5. generacije u 21 čas. U četvrtak u 19 časova prestaviće se 6. generacija mentorke Slađane Zrnić, dok je za petak od 19 časova planirana prezentacija dikcije svih generacija, mentorke Sandre Ljubojević.

Studio Jazavac radi kao Škola glume i govora i okuplja mlade ljude od 9 do 20 godina. Od 17. juna počeo je i upis u Studio Jazavac za narednu godinu. Obrazac za prijavu možete preuzeti OVDJE.

Čekamo vaše komentare ispod teksta i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop