• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Retrospektiva protekle...dvije godine?

Umjetnost inspirisana događajima protekle dvije godine predstavljena je na izložbi pod jednostavnim naslovom "2010" u Muzeju "Vitni" u Njujorku.

 Retrospektiva protekle...dvije godine? Izvor: MONDO

Muzej američke umjetnosti je predstavio umjetničke radove koji obuhvataju video radove, slike, fotografije, crteže, skulpture i umjetničke instalacije.

Izložba pruža posjetiocima uvid u umjetnost u Sjedinjenim Američkim Državama u protekle dvije godine. Među temama izloženih radova su politika, rat, ekonimija i slavne ličnosti među kojima istaknuto mjesto zauzima kralj popa Majkl Džekson.

Među izloženim djelima je video rad "Patron" Marijane Vitale u kojem žena gleda direktno u kameru i izvikuje publici komande.

Džima Lutsa predstavlja isječak iz života nesrećne holivudske glumice Barbare Pejton iz 1950-ih godina.

Izložena su i četiri hromatska otiska ikone američke pop muzike Majkla Džeksona i Šarla Bodlera, francuskog pjesnika iz 19. stoleća.

Prema umjetnici i autorki izložbe Loren O'Grejdi, portreti postavljeni u nizu predstavljaju svakog umjetnika u različitim tačkama njegove karijere. Prema O'Grejdijevoj, Bodler i Džekson su imali sličnosti, među kojima su "dramski bljesak, perfekcionizam, sklonost ka drogi i neodređena seksualnost".

Autorka izložbe takođe smatra Bodlera i Džeksona "prvim i posljednjim modernistom".

Temu politike je istraživala grupa neimenovanih umjetnika koja se predstavlja kao "Bruse High Quality Foundation" koja je upotrijebila video na vetrobranskom staklu vozila koje se koristi i kao hitna pomoć i kao pogrebno vozilo.

Kustos izložbe "2010", Gari Kerion-Marejari, kaže da su protekle dvije godine pružile obilje inspiracija: "Umjetnici introspektivno posmatraju sebe i svoje zajednice i rekao bih da je to refleksivno. Politika izložbe je prilično optimistična. Umjetnici se bave teškim temama ali to rade na način koji povezuje ljude i pokreće stvari naprijed".

Posjetioci izložbe biće u prilici da vide i skulpturu Džesike Džekson Hačins koja se sastoji od kauča prekrivenog novinskim tekstovima o predsjedniku Baraku Obami i, takođe, seriju fotografija Nine Berman koja prikazuje cijenu rata u ljudskim životima.

(Fonet/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop