• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prickerova nagrada Žanu Nuvelu

Francuski arhitekta Žan Nuvel dobitnik je ovogodišnje Prickerove nagrade, naprestižnijeg priznanja u oblasti arhitekture.

 Prickerova nagrada Žanu Nuvelu Izvor: MONDO

Francuski arhitekta Žan Nuvel dobitnik je ovogodišnje Prickerove nagrade, naprestižnijeg svetskog priznanja u oblasti arhitekture, saopštio je u Los Anđelesu žiri.

Nuvel (62) dobio je nagradu za životno delo, koje je "obeleženo hrabrom potragom za novim idejama i dovođenjem u pitanje prihvaćenih normi radi širenja granica polja delatnosti", izjavio je tim povodom predsednik fondacije Hajet, koja dodeljuje nagradu od 1979. godine.

Sedmočlani žiri (arhitekte, istoričari, profesori) saopštio je da Nuvelovo delo predstavlja koherentnost, maštu i želju za kreativnim eksperimentisanjem.

Za više od 40 godina rada, Nuvelovi projekti mahom su realizovani u njegovoj domovini Francuskoj, ali oko 200 njih izgrađeno je širom sveta.

Sam Nuvel svoje projekte definiše kao "borbu protiv generičke arhitekture", kojom pokušava da se "poigra odrazima neba i biljnog sveta", i na taj način istraži razloge postojanja zdanja na našoj planeti.

Među njegovim poznatijim ostvarenjima su Arapski institut u Parizu, kulturni i kongresni centar u Lucernu, kula Agbar u Barseloni, kula na Menhetnu u Njujorku, pozorište u Mineapolisu...

Pored bronzane medalje, Prickerova nagrada podrazumeva i iznos od 100.000 dolara.

Nagrada, koju mnogi smatraju "Nobelom za arhitekturu", biće Nuvelu uručena 2. juna u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop