• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijera Tartifa u JDP-u 3. aprila

Premijernim izvođenjem Molijerovog komada "Tartif", u režiji Egona Savina, Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu obeležiće svoj 60. rođendan.

 Premijera Tartifa u JDP-u 3. aprila Izvor: MONDO

Prva premijera u JDP-u održana je upravo 3. aprila, pre šest decenija, kada je pred beogradskom publikom izvedena drama Ivana Cankara "Kralj Betajnove", u režiji Bojana Stupice.

Na Dan JDP-a, 3. aprila u podne, u holu tog teatra biće priređena svečanost na kojoj će biti dodeljene godišnje nagrade zaslužnim umetnicima, a biće promovisana i fotomonografija o JDP-u, rekao je novinarima umetnički direktor tog pozorišta Gorčin Stojanović.

Tokom svečanosti biće prikazan i duži insert iz trodelnog dokumentarnog filma o JDP-u, autora Dragana Babića, a dokumentarac će u celini biti prikazan u maju na Radio-televiziji Srbije.

Posebno iznenađenje za posetioce JDP-a biće kolaž na staklenoj fasadi pozorišta sačinjen od imena više od hiljadu glumaca koji su svojim radom obeležili istoriju tog teatra.

Uveče, na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" JDP-a premijerno će biti izvedena predstava "Tartif" koju je reditelj Egon Savin okarakterisao kao "smešnu krvavu dramu".

"Molijerov 'Tartif' pisan je kao komedija, ali u pozorištu više ne postoje a priori žanrovi, autor i ekipa svakoj predstavi daju lični pečat. Naša stvarnost je fotokopija Molijerovog dela, koje sam ja promenio tako što sam skinuo srećan kraj", rekao je Savin.

Prema njegovim rečima, "Tartif" je "krvava porodična drama s ozbiljnim političkim implikacijama", osuda društva i priča o licemerju, ali ne samo u širim društvenim okvirima, već i unutar porodice i među prijateljima.

U naslovnoj ulozi nastupa Dragan Mićanović, a uz njega igraju i Boris Isaković, Svetlana Bojković, Anita Mančić, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Nikola Vujović, Marko Baćović, Danijela Štajnfeld, Slobodan Tešić i Marko Janketić.

Povodom jubileja JDP-a, na sceni tog teatra, inače člana Evropske teatarske unije, tokom aprila će gostovati Teatar "Katona Jožef sinhaz" iz Budimpešte, kompanija "Pipo Delbono" iz Italije i Nacionalni teatar iz Krajove (Rumunija).

JDP će za publiku prirediti još jedno iznenađenje: tokom aprila karte za sve predstave u tom teatru biće upola jeftinije, dok će svi koji su rođeni 3. aprila 1968. godine moći besplatno da gledaju predstave u JDP-u do kraja 2008.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop